{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja za ubistvo tri člana rodbine

F
2.4.2009. u 12:55
0
0
Nastavak suđenja za ubistvo tri člana rodbine
0
Nastavak suđenja za ubistvo tri člana rodbine
Foto: Sarajevo-x.com
Svjedočenjima Bege Numanovića i Džemala Mešića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Damiru Crnjaniju (1986), optuženom za trostruko ubistvo u julu 2007. godine u Beogradu.
Optužnica Crnjanija tereti za ubistvo tetke i tetka, bračnog para Gordane i Zorana Sitarice i njihove kćerke Zorice, što je kvalificirano kao ubistvo iz koristoljublja, motivirano pribavljanjem protupravne imovinske koristi.

Svjedoci Numanović i Mešić, inspektori MUP-a Kantona Sarajevo koji su na temelju naredbe Tužiteljstva BiH sudjelovali u rasvjetljavanju spomenutog zločina, potvrdili su autorstvo odnosno autentičnost dviju službenih zabilješki sačinjenih 26. i 27. jula 2007. godine.

Po njihovim iskazima, Damir Crnjani, onda u svojstvu osumnjičenog, dobrovoljno se odazvao na poziv i s njim je obavljen razgovor u prisustvu nadležnog kantonalnog tužitelja, predstavnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dužnosnika Sekretarijata za unutarnje poslove Republike Srbije, a s obzirom na to da je istraga u ovom slučaju inicirana putem Interpola.

Istovremeno, od Crnjanija su uzeti uzorci (bris i dlake) za DNA analizu, što je izvršeno u laboratoriju Centra krim-tehnike MUP-a KS.

Svjedoci su naveli kako je nakon "informativnog razgovora" u prostorijama MUP-a Crnjani dao iskaz u Tužiteljstvu BiH, a u međuvremenu su izvršeni pretres "BMW-a" i stana osumnjičenog.

Spomenute službene zabilješke su, kao materijalni dokazi optužbe, predočeni Sudu i uloženi u spis.

Prema tužbenim navodima, Crnjani je nakon ubistva izvršio premetačinu stana u Beogradu u kojem je živjela porodica Sitarica te prisvojio 4.700 eura, 1.500 švicarskih franaka, četiri mobitela i tri fotoaparata.

Budući da je optuženi bh. državljanin, istraga u ovom
predmetu pokrenuta je u skladu s Memorandumom o saradnji, a na zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja Okružnog tužilaštva u Beogradu koji je 26. oktobra 2007. proslijeđen Ministarstvu pravde BiH.

U skladu s načelom mjesne nadležnosti krivično gonjenje u ovom slučaju preuzelo je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. aprila kada bi ulaganjem u spis preostalih materijalnih dokaza optužba trebala okončati izvođenje dokaza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: