Kantonalni sud u Sarajevu
0

Nastavak suđenja za ubistvo bivšeg policajca Bajre Frašte

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Svjedočenjem dr. Senije Selman danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Sabini Ćosić (1985.) i Damiru Dediću (1980.) za ubistvo bivšeg porotnika i policajca Bajre Frašte u februaru 2007.

Dr. Selman, uposlenica JU Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo - Odjeljenja za narkomaniju, potvrdila je autentičnost nalaza koji je sačinjen prilikom pregleda i liječničkog tretmana drugooptuženog Dedića u noći s 2. na 3. februar 2007.

Odgovarajući na pitanja Dedićevog branitelja, advokata Alena Nakića, svjedokinja je potvrdila da je drugooptuženom, inače heroinskom ovisniku, spomenute noći u prijemnoj ambulanti ordinirana jedna ampula metadona o čemu je kao glavna dežurna liječnica obaviještena putem telefona.

Navodeći sadržaj referiranja kolegice - dežurne u ambulanti kazala je da je Dedić u pratnji inspektora priveden u tu ustanovu, te da je bio u stanju apstinencijalne krize, bliske svijesti, ali uz karakteristične simtome psihomotornog nemira, nervoze i preznojavanja.

Dr. Selman je u svojstvu svjedoka odbrane i svjedoka-eksperta pojasnila mehanizam djelovanja metadona, podsjećajući da se radi o "opijatu" koji spada u red najjačih analgetika ( sredstava za smanjenje bolova) čije djelovanje putem određenih receptora u mozgu dovodi do toga da kod ovisnika spomenute negativne fizičke manifestacije nestaju.

S obzirom na to da suđenje u ovom predmetu ulazi u završnicu, predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić insistirala je na preliminarnom izjašnjenju strana u postupku u vezi s izvođenjem eventualnih dodatnih dokaznih prijedloga.

Tužiteljstvo i odbrana su najavili izvođenje određenog broja dodatnih, odnosno materijalnih dokaza, nakon čega bi se pristupilo iznošenju završnih riječi.

Prema tužbenim navodima, Bajro Frašto ubijen je 2. februara 2007. hicima iz vatrenog oružja dok je silazio niz stepenice ispred stana u ulici Džamijska br. 2, općina Novo Sarajevo u koji ga su po prethodnom dogovoru pozvali optuženi.

Kako se u optužnici navodi, Ćosić je ispalila dva hica iz pištolja "beretta" od kojih je jedan bio smrtonosan, nakon čega su Fraštino tijelo odvukli u haustor prizemlja stambene zgrade te radi pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojili njegov novac (oko 2.400 KM), torbu i lične stvari.

Optuženi su se potom udaljili taksivozilom u pravcu Ilidže, gdje su iznajmili sobu u hotelu "Green", skrivajući pištolj kojim je ubistvo počinjeno.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 22. septembar.