Sud BiH
0

Nastavak suđenja za genocid u Srebrenici

FENA
Izlaganjem uvodnih riječi u srijedu, 4. decembra, počet će suđenje Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid počinjen u selu Kravica, u blizini Srebrenice.

Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići terete se da su 13. jula 1995. sudjelovali u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u hangaru u Kravici.

U ponedjeljak, 1. decembra, bit će nastavljeno još jedno suđenje za genocid u Srebrenici, kada će državno Tužilaštvo saslušati prve dodatne svjedoke na suđenju Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Prvi svjedok Odbrane Novaka Đukića iskaz će dati na suđenju u utorak, 2. decembra. Prema navodima optužnice, Đukić je, u vrijeme dok je bio komandant Taktičke grupe Ozren VRS-a, naredio granatiranje Tuzle, kada je ubijena 71 osoba, a više od 200 ranjeno.

U ponedeljak, 1. decembra, bit će nastavljeno i saslušanje svjedoka Odbrane Ante Kovaća, bivšeg zapovjednika Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je optužen za učešće u hapšenju i zatvaranju Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta i zgradu SDK-a u Vitezu.

Tužilaštvo BiH će u ponedeljak i četvrtak, 1. i 4. decembra, nastaviti s iznošenjem dokaza na suđenju Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi koji se terete za niz zločina počinjenih u Kalinoviku tokom 1992. i 1993. te na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, optuženima za zločine u Vlasenici počinjene tokom 1992.

Odbrana Predraga Kujundžića bit će nastavljena izvođenjem dokaza u ponedeljak i utorak. Državno Tužilaštvo tereti Kujundžića za niz zločina počinjenih tokom ljeta 1992. na području Doboja.

Novi svjedok Tužilaštva BiH dat će iskaz 1. i 3. decembra na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću koji se terete za podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida na području općine Ključ.

U utorak i srijedu, 2. i 3. decembra, Tužilaštvo će nastaviti iznošenje dokaza na suđenju Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, optuženim za ubistva i napade na nesrpsko stanovništvo s područja Bosanske Krupe.

Slijedi i nastavak izvođenja dokaza Tužilaštva na suđenju Radetu Veselinoviću, bivšem pripadniku Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću zakazanom za srijedu i četvrtak, 3. i 4. decembar, Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje vještaka Hamze Žuje te unošenje dijela materijalnih dokaza.

Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen je za zločine počinjene na području Kalinovika, Nevesinja, Gacka i Bileće, dok se Mučibabić, bivši policajac iz Nevesinja, tereti za zločine u tom gradu.

U četvrtak i petak, 4. i 5. decembra, zakazan je i nastavak obnovljenog suđenja Kreši Lučiću, bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Kreševo koji je u septembru 2007. nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih u logorima na području Kreševa.

Nastavak suđenja Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću zakazan je za 5. decembar kada će biti saslušan svjedok Odbrane prvooptuženog, dok će Odbrana drugooptuženog prezentirati materijalne dokaze.

Tužilaštvo tereti ovu četvoricu bivših pripadnika Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a za zločine počinjene u logoru Vojno kod Mostara gdje su, tokom 1993. i 1994., bili zatvoreni i maltretirani Bošnjaci, javio je danas BIRN-Justice Report.