BiH
0

Nastavak suđenja Đukiću za zločin na Tuzlanskoj kapiji

FENA
Vedo Tuco, vještak sudske medicine, kojeg je u dodatnom dokaznom postupku saslušalo Tužilaštvo BiH govorio je o uzroku smrti i vrstama povreda osoba koje su nastradale 25. maja 1995. u Tuzli, javio je danas BIRN - Justice Report.

Prema navodima optužnice, Novak Đukić je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu koji mu je bio potčinjen da iz topova kalibra 130 mm granatira Tuzlu.

U optužnici stoji da je jedan projektil pao u centar grada zvani Kapija, te je tada ubijena 71 osoba, a više od 200 ranjeno.

“Detaljno sam analizirao dokumentaciju i utvrdio da su ljekari za svako lice uzrok smrti utvrdili na osnovu vanjskih pregleda, nisu vršene obdukcije. U tijelima nekih od njih pronađena su strana metalna tijela, ostaci granate. Ono što je tipično za ozljede od eksplozije granate jeste čitav niz različitih ozljeda na različitim dijelovima tijela”, kazao je Tuco.

Prema njegovoj analizi medicinske dokumentacije, 25. maja 1995. poginulo je 66 osoba, dok je još pet naknadno podleglo u bolnici “od teških posljedica ozljeđivanja”.

“Na odjeći nekih od njih vide se i ogarine, koje ukazuju da su tijela bila u blizini eksplozije. Uzrok smrti u 99 posto slučajeva su ekplozivne ozljede različitih dijelova tijela”, kazao je vještak, te dodao da je šteta što nije urađena obdukcija jer bi se u tom slučaju pronašlo “puno više fragmenata granate koji neupitno govore o načinu ozljeđivanja”.

Tužilaštvo je na ovom ročištu prezentiralo i nekoliko materijalnih dokaza o vojnim operacijama VRS-a u okolini Tuzle te je željelo prezentirati i dvije karte na kojima se vide “položaji i raspored snaga u širem rejonu Tuzle”.

Sudsko vijeće je istaklo da nijedna od strana u postupku nije stručna da tumači te karte, te da, ukoliko ih želi prezentirati u sudnici i uvrstiti u spis, Tužilaštvo mora dovesti vještaka koji će ih objasniti.

Za naredno ročište, 31. marta Tužilaštvo će pokušati osigurati takvog vještaka.