Suđenje za kriminal
8

Nastavak suđenja u slučaju "Bosnalijek": Odbrana se protivila iskazu bivše radnice

FENA
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svjedočenjem Merime Omerčajić, bivše uposlenice Bosnalijeka d. d. Sarajevo, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal.

Svjedokinja Omerčajić je u direktnom ispitivanju ispričala da je od 1981. godine bila uposlenica Bosnalijeka, te da je u međuvremenu (2012. godine) penzionisana.

Kazala je da je radila na obračunu ličnih dohodaka (plaća) odnosno bolovanja dužih od 30 dana, te da je nakon minulog rata 1996. stupila na trudničko bolovanje, nakon čega je zbog porodičnih prilika isti posao obavljala od kuće za što je dobijala plaću.

Svjedokinja je, nadalje, navela kako joj ništa nije poznato o firmi Brštanica d.o.o., koja je, prema optužnici, pružala ugostiteljske usluge Bosnalijeku te imala određenu ulogu u izgradnji apartmana te farmaceutske kompanije na Bjelašnici. Istovremeno, navela je da joj je sin bio uposlenik Brštanice te da je bio angažiran na čišćenju snijega ispred apartmana na Bjelašnici.

Navela je, također, da je njen suprug radio u Bosnalijeku te da su i oni bili vlasnici jednog od apartmana koji su kupili nakon što su prodali dionice, a koji su u međuvremenu prodali.

Odbrana je reagirala povodom iskaza ove svjedokinje, navodeći da nije relevantan za predmet optuženja, odnosno ni za odbranu, niti za optužbu.

U unakrsnom ispitivanju svjedokinji je predočeno da su njena dvojica sinova radila na održavanju apartmana, da je jedan imao ugovor s Brštanicom te da je iznajmljivao mašinu za čišćenje snijega (kasnije se vratio u Bosnalijek i dobio otkaz), a da je drugi sin iznajmljivao auto. Svjedokinja je, nakon toga, ustvrdila da joj nije poznato zašto je njen sin dobio otkaz.

Prijedlog jednog od branitelja da se izvrši ekonomsko vještačenje kompletne dokumentacije Tužilaštva u ovom predmetu, Sud je u ovoj fazi postupka odbio, s obzirom na to da, kako je rečeno, nisu provedeni dokazni prijedlozi optužbe.

Optužnica Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, te Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Aidu Selvić i Jasmina Šepu tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 4. oktobra, kada bi trebalo uslijediti ispitivanje troje novih svjedoka optužbe.