Pranje novca
0

Nastavak suđenja u predmetu "Zadruga": Mehmedin Korjenić se tereti da je oštetio budžet za 43.000 KM

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Mehmedina Korjenića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u okviru predmeta "Zadruga".
Korjenić se tereti da je kao direktor privrednog društva "Amos-Graf" vršio nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Leading" za fiktivan angažman studenata.

Novac uplaćen na račun agencije, ranije optuženi Enisa i Sanel Đalić podizali su u gotovini i umanjen za proviziju, putem posrednika, predavali optuženom.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva KS, na taj način, Korjenić je pribavio protupravnu korist privrednom društvu "Amos-Graf" u iznosu od 43.000,35 KM te oštetio budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH. U optužnici je postupajući tužilac predložio oduzimanje navedene imovinske koristi.

Podsjećamo, aktivnostima u okviru predmeta "Zadruga", koje su etiketirane kao jedna od najvećih poslijeratnih istraga zbog pranja novca u Sarajevu i šire, obuhvaćeno je više od 400 i optuženo više od 30 osoba.