{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja u predmetu Vuković i Tomić

F
9.4.2009. u 17:51
0
0
Nastavak suđenja u predmetu Vuković i Tomić
0
Nastavak suđenja u predmetu Vuković i Tomić
Dragomir Vasić, nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Zvornik, tvrdi da je “saznao” da je u julu 1995. godine Ratko Mladić naredio da se zarobljeni muškarci iz Srebrenice “likvidiraju”, dok je Radovan Karadžić izdao naredbu da se “dislociraju u zatvor”.
“Kasno navečer, 13. jula 1995. godine, pozvan sam u Deronjićevu kancelariju, i tu je bio Beara. Između njih se odvijala prepirka. Beara je rekao da je došla naredba od šefa - generala Mladića, da se likvidiraju zarobljenici. Deronjić je rekao da je imao naredbu od Karadžića da se ljudi dislociraju u zatvor”, kazao je Vasić svjedočeći u korist Tužilaštva na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije optuženim za genocid.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, pred Tribunalom u Haagu čeka početak suđenja, a Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), nalazi se u bjekstvu. Ljubiši Beari, bivšem načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, sudi se u Haagu. Miroslav Deronjić, bivši predsjednik Kriznog štaba Bratunac, nakon priznanja krivice osuđen je na 10 godina zatvora. Preminuo je u toku izdržavanja kazne.

Vasić je ispričao kako je nakon rata, u “privatnom razgovoru” sa Tomislavom Kovačem, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova RS-a, saznao da je Mladić u predvečerje 13. jula 1995. godine, kada je saznao da je “došlo do incidenta na terenu”, naredio: “Pobijte to!”.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju više od hiljadu muškaraca u okolini Srebrenice, koje su, zajedno s drugim policajcima, u večernjim satima odveli u Zemljoradničku zadrugu Kravica i strijeljali.

O ubistvima muškaraca u Kravici svjedok je, tvrdi, saznao 14. jula, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja planiran je za 24. april, kada bi u korist Tužilaštva trebala svjedočiti Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Podrinja i Srebrenice”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: