Sud BiH
0

Nastavak suđenja u predmetu Kovać

FENA
Sud BiH je predložio odbrani Ante Kovaća da ispuni uvjete iz rješenja o puštanju iz pritvora, ili da podnese novi prijedlog, javio je danas BIRN - Justice Report.

Do ovoga je došlo nakon što je odbrana zatražila puštanje optuženog, a nije dostavila dokaze o uknjižbi imovine koja je predložena kao jamstvo.

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), naređivao i odobravao zatvaranje civila Bošnjaka u prostorije Radničkog univerziteta, kinosale i SDK-a u Vitezu, kao i za silovanje dviju žena.

Odbrana je u novembru prošle godine zatražila da se optuženi pusti iz pritvora, predloživši jamstvo od oko 700.000 KM protuvrijednosti nepokretne imovine, čiji su vlasnici optuženi i njegov sin.

Sud je prihvatio ovaj prijedlog, zatraživši da odbrana dostavi potvrdu o uknjižbi imovine optuženog.

“Rješenje o puštanju iz pritvora je pravosnažno, ali se trebaju ispuniti uvjeti. Ukoliko to niste u mogućnosti da uradite, možete podnijeti drugi prijedlog”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, istaknuvši da se ponuđeno jamstvo može isplatiti i u gotovini.

Na ovom suđenju saslušan je Zlatko Krišto, svjedok odbrane, koji je govorio o poznanstvu s optuženim, te svjedokom C. S većeg dijela njegovog svjedočenja javnost je bila isključena, radi zaštite identiteta svjedoka C, koji je u korist Tužilaštva iskaz dao također bez prisustva javnosti.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.