Sud BiH
0

Nastavak suđenja u predmetu Bundalo i ostali

FENA
Tri svjedoka Odbrane Ratka Bundala istakla su danas u Sudu BiH da prvooptuženi nije bio u Kalinoviku kada su odvedeni civili iz "Barutnog magacina" i masovno strijeljani.

Bivši pripadnici jedinice koja je bila pod komandom Ratka Bundala, optuženog za zločine u Kalinoviku, govorili su o pokušajima ubistva prvooptuženog, te kazali da je on zbog bolesti početkom augusta 1992. godine bio na liječenju u Beogradu, javio je danas BIRN - Justice Report.

  • Kada sam vidio Bundala, bio je iscrpljen i u stanju šoka. Tada je bio zbilja u teškom zdravstvenom stanju i žalio se na vrtoglavicu, bol u grudima i predjelu vrata. Odlučio sam da ga prebacimo na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beograd, kazao je Mirko Čerović.

Čerović, bivši načelnik Sanitetske službe “artiljerijskog puka” kojim je, kako je kazao, komandovao Bundalo, na VMA je prvooptuženog uputio 2. augusta 1992. godine.

Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba terete se da su tokom od aprila 1992. do marta 1993. godine sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, te zločinima počinjenim na području Kalinovika.

U optužnici se navodi da je Bundalo aktivno sudjelovao u formiranju i organizovanju logora “Barutni magacin”, iz kojeg su od 2. do 5. augusta izvođeni zatočeni muškarci, koji su potom ubijeni na različitim lokacijama na području Kalinovika i Foče.

Čerović je istakao da je nakon 15 dana u kasarni “Gornji logor”, gdje je bila smještena komanda Bundalove jedinice, vidio prvooptuženog te da je na osnovu nalaza koje mu je pokazao zaključio da nije bio hospitaliziran na VMA u Beogradu.

Tužilaštvo BiH je Čeroviću predočilo Protokol Doma zdravlja iz Kalinovika, u kojem se navodi da je Bundalo na VMA upućen 7. augusta 1992. godine, na što je svjedok kazao da taj podatak “ne odgovara stvarnosti” i da je moguće da je došlo do pogreške unutar te institucije.

Risto Puhalo, drugi svjedok Odbrane prvooptuženog koji je u decembru 2008. saslušan kao svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je nekoliko osoba tokom 1992. i 1993. godine prijetilo Bundalu da će ga ubiti.

  • Nas dvojica smo 1. augusta 1992. godine bili u selu Jažić, gdje je izvjesni Miro Koprivica potegao oružje na Bundala, ali sam ga spriječio u tome. Navodno ga je htio ubiti jer ga smatra krivcem za smrt i ranjavanje velikog broja boraca na Rogoju, kazao je Puhalo.

Sladoje Četko, treći svjedok Odbrane prvooptuženog, kazao je da je 19. maja 1992. godine bio angažovan u kasarni “Gornji logor” kao stražar, a potom kao komandir straže.

  • U ‘Gornjem logoru’, 2. ili 3. augusta 1992. godine, pojavio se izvjesni potpukovnik Parežanin, koji me je razriješio s dužnosti komandira straže. Mislim da je on tada zamijenio Bundala na funkciji komandanta jedinice artiljerijskog protivoklopnog puka, objasnio je Četko.

U optužnici stoji da je Bundalo bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti u tom gradu, dok je Aškraba rukovodio logorom “Barutni magacin”.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.