{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću

F
18.8.2008. u 18:32
0
0
Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću
0
Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću
Milovan Milović, svjedok Tužilaštva, svjedočio je o tome kako je 1992. godine pokušao spasiti grupu Bošnjaka, komšija iz sela Čanje, javio je danas BIRN.
“Sve do đavoljeg rata odnosi između mještana iz sela Čanje i Zalužje su bili najčistiji i najljepši. Nekad, ali ja se ne mogu sjetiti kada se to desilo, mještani iz Čanja su protjerani”, kazao je Milović iz sela Zalužje.

Za zločine počinjene, između ostalog, u selu Čanje tokom 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Krstu Savića zvanog Kićo i Milka Mučibabića zvanog Mileta, bivše pripadnike policije tadašnje Srpske Republike BiH.

Milović je ispričao kako je onog dana kada su Bošnjaci protjerani, u njegovo dvorište došao Šućro Harančić iz Čanja “sa grupom muškaraca” da mole za pomoć, rekavši mu da je u selu već bilo ubijenih.

“Njih su u mom dvorištu uhapsila tri ili četiri vojnika koja su došla žutim kombijem. Tada me je Šućro zamolio da krenem s njima prema čaršiji. Kada smo došli, Kići Saviću sam kazao da su oni pošteni ljudi i da ih niko ne dira”, ispričao je Milović, dodavši da su ljude koje je pokušao zaštititi ipak odveli.

Kako je rekao svjedok, “Kićo Savić je naredio da muškarce iz Čanja odvedu u Bileću, a žene i bolesne zatoče u ‘Alatnicu’”.

U optužnici stoji da su 16. juna 1992. godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje učestvovali u napadu na selo Čanje, te u hapšenju i ubistvima Bošnjaka. Ubijene mještane, njih devet, policajac Željko Pašajić je ukopao u zajedničku grobnicu.

“Čuo sam da su rovokopačem kopali zemlju u haremu. Željko Pašajić je kopao i tada su ih u ceradi spustili. Tu su ih autom dovukli, a pretpostavljam da je vozio Željko, iako nisam siguran u to”, istakao je Milović.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 20. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: