Sud BiH
0

Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću

FENA
Milovan Milović, svjedok Tužilaštva, svjedočio je o tome kako je 1992. godine pokušao spasiti grupu Bošnjaka, komšija iz sela Čanje, javio je danas BIRN.

“Sve do đavoljeg rata odnosi između mještana iz sela Čanje i Zalužje su bili najčistiji i najljepši. Nekad, ali ja se ne mogu sjetiti kada se to desilo, mještani iz Čanja su protjerani”, kazao je Milović iz sela Zalužje.

Za zločine počinjene, između ostalog, u selu Čanje tokom 1992. godine, Tužilaštvo BiH tereti Krstu Savića zvanog Kićo i Milka Mučibabića zvanog Mileta, bivše pripadnike policije tadašnje Srpske Republike BiH.

Milović je ispričao kako je onog dana kada su Bošnjaci protjerani, u njegovo dvorište došao Šućro Harančić iz Čanja “sa grupom muškaraca” da mole za pomoć, rekavši mu da je u selu već bilo ubijenih.

“Njih su u mom dvorištu uhapsila tri ili četiri vojnika koja su došla žutim kombijem. Tada me je Šućro zamolio da krenem s njima prema čaršiji. Kada smo došli, Kići Saviću sam kazao da su oni pošteni ljudi i da ih niko ne dira”, ispričao je Milović, dodavši da su ljude koje je pokušao zaštititi ipak odveli.

Kako je rekao svjedok, “Kićo Savić je naredio da muškarce iz Čanja odvedu u Bileću, a žene i bolesne zatoče u ‘Alatnicu’”.

U optužnici stoji da su 16. juna 1992. godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje učestvovali u napadu na selo Čanje, te u hapšenju i ubistvima Bošnjaka. Ubijene mještane, njih devet, policajac Željko Pašajić je ukopao u zajedničku grobnicu.

“Čuo sam da su rovokopačem kopali zemlju u haremu. Željko Pašajić je kopao i tada su ih u ceradi spustili. Tu su ih autom dovukli, a pretpostavljam da je vozio Željko, iako nisam siguran u to”, istakao je Milović.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 20. augusta.