Sud BiH
0

Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću optuženim za ratni zločin

FENA
Svjedoci Tužilaštva BiH prisjetili su se hapšenja u junu 1992. godine i zatočeništva u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, gdje su vidjeli “načelnika Savića”, te su govorili o pomoći koju je “policajac Mileta” pružio porodici jednog od njih, javlja BIRN - Yustice Report.

“U podrumu policije sam proveo jedan dan i nakon toga, zajedno sa drugim muškarcima, pincgauerom prebačen u Bileću jer su nam rekli da nas vode na razmjenu.

Ispred policije u Nevesinju je stajao Kićo, koji je tada bio ministar Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine, sa dva pištolja i komandovao”, kazao je Miralem Trebović, dodavši da je uhapšen 18. juna 1992. godine.

Državno tužilaštvo tereti Krstu Savića zvanog Kićo i Milka Mučibabića zvanog Mileta da su tokom 1992. godine, između ostalog, učestvovali u hapšenjima, zatvaranju i psihičkom i fizičkom zlostavljanju Bošnjaka u Nevesinju, Gacku, Bileći i Kalinoviku.

Mučibabić je, kako stoji u optužnici, pripadao SJB-u Nevesinje, kojim je komandovao Savić.

“U kasarni ‘Moše Pijade’ u Bileći sam proveo 14 dana i uz pomoć prijatelja otišao u Podgoricu. Mileta Mučibabić je za to vrijeme pomogao mojoj supruzi i djeci da napuste Nevesinje tako što im je donio papire iz Crvenog krsta. To što je on učinio ljudski je”, rekao je Trebović.

U prostorije policije u Nevesinju gdje su bili zatočeni Bošnjaci, 16. juna 1992. godine doveden je, sa bratom, i Esad Šarančić, drugi svjedok Tužilaštva, dok su njihove žene i djeca odvedeni u Fabriku alata.

“Mene i brata su tukli u Kriznom štabu, a poslije su nas odveli u policiju, gdje sam vjerovatno vidio Mučibabića, koji je kazao Peri Laketi da nas odvede u podrum. Naredni dan smo, po naredbi Krste Savića, koji je tada bio načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prebačeni u Bileću”, rekao je Šarančić.

Ovaj svjedok tvrdi da je u podrumu SJB-a Nevesinje vidio “krvave tragove po zidu”, te je istakao da je 18. augusta 1992. godine, nakon “62 dana zatočeništva u Bileći”, razmijenjen u Stocu.

Šarančić nije sa sigurnošću mogao kazati da li je optuženog Mučibabića zaista vidio u SJB-u Nevesinje, naglasivši da je “bio premlaćen i preplašen”.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 17. juli.