{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću optuženim za ratni zločin

F
16.7.2008. u 15:51
0
0
Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću optuženim za ratni zločin
0
Nastavak suđenja Saviću i Mučibabiću optuženim za ratni zločin
Svjedoci Tužilaštva BiH prisjetili su se hapšenja u junu 1992. godine i zatočeništva u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, gdje su vidjeli “načelnika Savića”, te su govorili o pomoći koju je “policajac Mileta” pružio porodici jednog od njih, javlja BIRN - Yustice Report.
“U podrumu policije sam proveo jedan dan i nakon toga, zajedno sa drugim muškarcima, pincgauerom prebačen u Bileću jer su nam rekli da nas vode na razmjenu.

Ispred policije u Nevesinju je stajao Kićo, koji je tada bio ministar Srpske autonomne oblasti (SAO) Krajine, sa dva pištolja i komandovao”, kazao je Miralem Trebović, dodavši da je uhapšen 18. juna 1992. godine.

Državno tužilaštvo tereti Krstu Savića zvanog Kićo i Milka Mučibabića zvanog Mileta da su tokom 1992. godine, između ostalog, učestvovali u hapšenjima, zatvaranju i psihičkom i fizičkom zlostavljanju Bošnjaka u Nevesinju, Gacku, Bileći i Kalinoviku.

Mučibabić je, kako stoji u optužnici, pripadao SJB-u Nevesinje, kojim je komandovao Savić.

“U kasarni ‘Moše Pijade’ u Bileći sam proveo 14 dana i uz pomoć prijatelja otišao u Podgoricu. Mileta Mučibabić je za to vrijeme pomogao mojoj supruzi i djeci da napuste Nevesinje tako što im je donio papire iz Crvenog krsta. To što je on učinio ljudski je”, rekao je Trebović.

U prostorije policije u Nevesinju gdje su bili zatočeni Bošnjaci, 16. juna 1992. godine doveden je, sa bratom, i Esad Šarančić, drugi svjedok Tužilaštva, dok su njihove žene i djeca odvedeni u Fabriku alata.

“Mene i brata su tukli u Kriznom štabu, a poslije su nas odveli u policiju, gdje sam vjerovatno vidio Mučibabića, koji je kazao Peri Laketi da nas odvede u podrum. Naredni dan smo, po naredbi Krste Savića, koji je tada bio načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prebačeni u Bileću”, rekao je Šarančić.

Ovaj svjedok tvrdi da je u podrumu SJB-a Nevesinje vidio “krvave tragove po zidu”, te je istakao da je 18. augusta 1992. godine, nakon “62 dana zatočeništva u Bileći”, razmijenjen u Stocu.

Šarančić nije sa sigurnošću mogao kazati da li je optuženog Mučibabića zaista vidio u SJB-u Nevesinje, naglasivši da je “bio premlaćen i preplašen”.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 17. juli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: