Kantonalni sud
18

Nastavak suđenja Sanjinu Sefiću: Odbrana iznosi završne riječi

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Suđenje Sanjinu Sefiću kojeg se tereti da je 10. oktobra 2016. godine, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč u Sarajevu ulazi u završnicu. Danas će na Kantonalnom sudu u Sarajevu odbrana iznijeti završne riječi nakon čega se očekuje izricanje presude u zakonskom roku.

Očekuje se da će se odbrana pozvati na iskaz vještaka iz Srbije Milana Vujanića koji u svom nalazu tvrdi da je Sefić vozio 65 kilometara na sat kada je udario u Agić i Malkoč koje su, kako kaže, bile udaljene od pješačkog prijelaza 8,6 metara.

U iscrpnom izlaganju vještak je kazao kako je vidljivost bila smanjenja zbog kiše i noćnih uvjeta te da postoji mogućnost da Sefić nije vidio pješakinje, ovisno o kretanju drugog vozila koje je bilo s njegove desne strane. Istakao je da bi oštećenja na vjetrobranskom staklu bila više i da bi bio oštećen rub krova da je brzina bila veća od 80 ili 90 kilometara na sat, a da je bila veća od 100 km/h bilo bi oštećenja i na krovu.

Tužilaštvo KS se u završnim riječima osvrnulo na nalaz ovog vještaka kazavši kako je u više navrata kazao da je pri izradi ovog nalaza uzimao najpovoljnije vrijednosti koje idu u korist optuženog.

U svoju korist je svjedočio i Sanjin Sefić koji je tada rekao kako se kaje, da ne spava dvije godine i da nije znao da je udario djevojke. Kazao je kako je bio bolestan i da je žurio kući te kako je mislio da je udario u drugi automobil.

"Kajem se, dvije godine ne spavam. Ja ću odgovarati za ovo krivično djelo. Žao mi je, volio bih da sam i ja poginuo u ovoj saobraćajnoj nesreći", kazao je tada Sefić u obraćanju porodicama nastradalih djevojaka.

Tužilaštvo KS je zatražilo maksimalnu kaznu zatvora za dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom za dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

Tužiteljica Jasminka Knežević je u završnim riječima kazala kako je Tužilaštvo KS dokazalo da je Sanjin Sefić prošao kroz crveno svjetlo na semaforu vozeći brzinom od skoro 105 kilometara na sat, da nije obratio pažnju na pješakinje koje su prelazile preko pješačkog prijelaza, kojima je tada bilo zeleno svjetlo na semaforu, da nije smanjio brzinu niti kočio te da je nakon toga pobjegao s mjesta nesreće, umjesto da je ostao i pokušao pružiti pomoć povrijeđenim djevojkama.

Osim Sanjina Sefića, ovim predmetom su obuhvaćeni i Dino Alić, Sara Sefić, Amar Salihović i Saud Nišić koje se tereti za pomaganje Sefiću nakon počinjenja krivičnog djela, odnosno da su mu pomogli u organizovanju bijega iz Sarajeva u Srbiju.

Porodice su na prošlom ročištu poručile kako traže najoštriju kaznu istkanuvši kako su ih ovaj postupak, odugovlačenje i otkazivanje ročišta dotukli.