BiH
0

Nastavak suđenja Radomiru Vikoviću i Zoranu Tomiću

FENA
Dajući iskaz na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Luka Marković je na Sudu BiH kazao kako je 13. jula 1995. godine, “oko podne”, do hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici došao “autobus u kojem je bilo između 50 i 70 muslimana”.

“Ti ljudi nisu mogli izaći iz autobusa jer su ih čuvali srpski vojnici. Zatim je došla jedna 'niva', iz koje su izašla dvojica oficira, iz štaba u Vlasenici, koji su od mene zatražili i uzeli katanac da bi zatvorili muslimane u taj hangar. Rekli su mi da je to samo do sutra”, rekao je Marković te objasnio da je tokom 1995. godine radio kao poslovođa ili upravnik Zadruge.

Prema iskazu svjedoka, tokom tog dana došlo je između 15 i 17 autobusa, iz kojih je izašlo oko 1.200 Bošnjaka, koji su zatvoreni u hangare.

Državno tužilaštvo tereti Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju, odvođenju i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, općina Bratunac.

“Cijeli taj dan bilo je mirno, zatim se čuo kratki rafal i onda se izrodio pakao. Srpski vojnici počeli su pucati po zatočenima u hangarima, bilo je sedam vojnika, ali ubrzo im je pritekla ispomoć s ceste. Ovi sa strane su donijeli i puškomitraljez, tada je sve bilo gotovo”, kazao je Marković.

Za vrijeme pucnjave, dodao je Marković, bio je zatvoren u kancelariji, te je nakon izvjesnog vremena osjetio “štipanje u očima”, iz čega je zaključio da “srpski vojnici bacaju bombe na zatvoreni dio hangara”.

Marković je dodao da je idućeg jutra, 14. jula 1995. godine, vidio veliki broj mrtvih tijela ispred ulaza u Zadrugu, nakon čega je pozvao “šefa i komunalnu službu, kako bi se sve sredilo”.

“Ubrzo je stigla i cisterna i oko 16 radnika komunalne službe. Kada su kupili mrtve, utovarivačem su ih bacali na kamion, pa nakon što se kamion napuni, bacali su sijeno da se ne bi snimali leševi”, zaključio je Marković.

Drugi svjedok Tužilaštva, Zoro Lukić, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, kazao je pred Sudom da je optužene Vukovića i Tomića “poznavao iz jedinice”, te da je skupa s njima “bio na zadatku u Srebrenici tokom jula 1995. godine”.

“Na Petrovdan, 12. jula, komandir Rade Čuturić poveo nas je do Srebrenice, i tamo smo imali zadatak da u dijelu sela vršimo pretres i tražimo neprijateljske vojnike. Međutim, nakon sat ili dva, pošto nikoga nismo našli, odveli su nas kod predjela Sandića da obezbjeđujemo putnu komunikaciju”, kazao je Lukić.

Prema iskazu svjedoka Lukića, tokom cijelog dana 13. jula bio je smješten na putu skupa sa optuženim Tomićem, te je “spreman ići na detektor laži kako bi se provjerilo da je Tomić bio tu cijelo to vrijeme”.

“Ujutro 13. jula, počela je predaja muslimana, vojnika, koji su se krili gore u šumama. Niko iz naše jedinice nije učestvovao u njihovom zarobljavanju ili sprovođenju”, dodao je Lukić, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. mart.