Tužilaštvo BiH
0

Nastavak suđenja Radiću i ostalima

FENA
Svjedok Odbrane govorio o karakteru Damira Brekala, navodeći da “ne zna da je u Vojnom postojao zatvor i da su maltretirani civili”.

Zlatko Perić je, svjedočeći u korist Damira Brekala, potvrdio da su u junu 1993. godine obojica bili pripadnici Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali da “ne zna da je u Vojnom bio zatvor”, niti da je optuženi “sudjelovao u hapšenju zatvorenika u Mostaru”.

“Nisam ni od koga ni čuo da je Brekalo sudjelovao u formiranju logora, niti da je maltretirao civile. To je normalan dečko bez nasilničkih metoda”, kazao je Perić na suđenju četvorici bivših pripadnika HVO-a.

Uz Brekala, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića za zločine u zatvoru Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatvoreni Bošnjaci, među kojima žene i djeca. Prema optužnici, zatvorenici su maltretirani, zlostavljani, ubijani i odvođeni na prinudne radove, gdje su neki i smrtno stradali.

Brekala svjedok poznaje, kako je kazao, “duži period” i tvrdi da “nikada nije primijetio da je ispoljavao bilo kakvu mržnju prema pripadnicima drugih naroda”.

“Damir Brekalo se prethodno zvao Emir. Promijenio je ime jer su njegov otac i brat, koji su bili zatvoreni od muslimanskih snaga, bili izloženi maltretiranju. Čuo sam da mu je ocu, dok je bio zatvoren u logoru, stavljano zvono na vrat i govoreno da je izdajnik muslimanskog naroda”, kazao je Perić.

Svjedok je dodao da je porodica optuženog i nakon povratka u prijeratni dom “bila izložena kamenovanju”. Govoreći o pripadnosti HVO-u, svjedok je pojasnio da je 1993. godine bio pripadnik Zaštitne satnije Druge brigade, dok je Brekalo bio u Prvoj bojnoj Bijelo Polje.

Prema optužnici, zapovjednik Prve bojne Bijelo Polje bio je Marko Radić, dok su ostali optuženi bili pripadnici te jedinice. Na ovom suđenju trebao je u korist drugooptuženog svjedočiti Vladimir Primorac, ali je on Sudu BiH uputio telegram da je otišao na put.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. novembar, kada će Primorac ponovno biti pozvan da svjedoči, javio je danas BIRN-Justice Report.