Sarajevo
0

Nastavak suđenja Pelak i Kadić za prevare u prometu nekretninama

FENA
Suđenje vlasnici i direktorici firme "Nekretnine Pelak" d.o.o. Sarajevo Mihriji Pelak i zamjenici direktora u firmi "Nekretnine 2A" Nezaheti Kadić nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo svjedočenjima Nedžide Hadžić i Razije Bulić.

Optužene se terete za prevare prilikom prodaje ili kupovine nekretnina, a prvooptužena Pelak i za krivična djela - obmanu, krivotvorenje isprava i poreznu utaju.

Svjedokinja Nedžida Hadžić, sutkinja Upravnog odjeljenja Kantonalnog suda Sarajevo, putem firme "Nekretnine Pelak" je tokom 2005. kupila stan u sarajevskom naselju Hrasno, pri čemu ništa nije bilo sporno.

Prema iskazu svjedokinje, problemi su se javili kada je taj stan htjela zamijeniti uz doplatu za stan na Koševu. Dogovor je bio da se ta poslovna transakcija realizira uz doplatu od 10.000 KM, što se svjedokinji činilo kao povoljna ponuda.

Međutim, nakon što je na sugestiju optužene Pelak zaključila ugovor o zakupu stana u Hrasnom na ime čega je dobila samo 500 KM, taj stan je prodat, čak devet puta, a da oštećena nije uselila u stan na Koševu, jer njegov raniji vlasnik nije završio otkup.

Nakon što je postala svjesna da je dovedena u zabludu, svjedokinja je u parničnom postupku pravomoćnom presudom zaštitila vlastito pravo na stan u Hrasnom i pravo na povrat kapare, odnosno spomenute razlike u cijeni.

Svjedokinja Razija Bulić, nezaposlena samohrana majka, ispričala je da je očev stan od 112 metara kvadratnih prodala putem "agencije Pelak", te da je putem iste agencije kupila stan od 51 metar kvadratni koji nije uspjela uknjižiti, jer njegovom ranijem vlasniku, također oštećenom u ovom predmetu, Agencija nije isplatila 44.000 KM.

Svjedokinje Hadžić i Bulić zainteresirane su za krivično gonjenje prvooptužene Pelak.

Istovremeno, svjedokinje nisu iskazale interes za krivično gonjenje drugooptužene Kadić, jer kako je kazala svjedokinja Hadžić ona se sve vrijeme korektno ponašala, dok svjedokinja Bulić navodi da je i ne poznaje.

U ovom slučaju "malverzacija" nekretninama oštećeno je više od 160 osoba, a, kako se u optužnici navodi, u svim tim transakcijama ostvarena je protupravna imovinska korist od oko 7.000.000 KM.