{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja Jadranku Paliji, optuženom za zločine

F
5.9.2007. u 14:40
0
0
Nastavak suđenja Jadranku Paliji, optuženom za zločine
0
Nastavak suđenja Jadranku Paliji, optuženom za zločine
Svjedokinja Dika Ališić danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u nastavku suđenja Jadranku Paliji (1961.), koji se tereti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civila, prepoznala optuženog, opisujući ga kao osobu koja je sijala strah u ulici gdje je bila nastanjena 1992. godine.
Opisujući ratna dešavanja u naselju Muhići, općina Sanski Most, svjedokinja je izjavila kako je optuženi u više navrata navraćao u njihovo dvorište raspitujući se za muške članove porodice.

Optuženi je, prema iskazu svjedokinje bio prepoznatljiv po tome što je jedini nosio nož u čizmi, "a imao je i pušku, pištolj i bombe, te nosio maskirnu uniformu i crvenu majicu".

Odgovarajući na pitanja zastupnika optužbe, svjedokinja je ispričala kako je jednom prilikom optuženog vidjela u susjedstvu dok je razgovarao s dvije žene, "od kojih je jednu zgrabio, odvukavši je iza kuće".

Bojeći se najgoreg, svjedokinja se povukla, ustvrdivši kako ne zna šta se tačno dešavalo.

Kazala je kako se sjeća da se nakon određenog vremena žena koju je optuženi odveo pojavila raščupana te da se držala za glavu i gledala u tlo.

Svjedokinja je navela i to kako se sjeća plača djece koja su bila s drugom ženom koju je optuženi, također, odveo.

Prema iskazu svjedokinje, u međuvremenu je došao policajac Marčeta, čijeg se imena svjedokinja ne sjeća, konstatirajući da je bilo nasilje, da se to više neće ponoviti, te da će optuženog poslati na ratište.

Optužnica Jadranka Paliju tereti da je 1992. u svojstvu pripadnika 6. krajiške brigade sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu vojske tzv. srpske republike BiH, teritorijalne odbrane, pripadnika policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanske krajine, uključujući područje općine Sanski Most.

Navodno je 25. maja 1992. sudjelovao u hapšenju intelektualaca, Bošnjaka i Hrvata i njihovom zatvaranju te u oružanim napadima na naselja Muhići, Mahala i Otoke te sela Hrustovo, Vrhpolje, Kljevci i druga područja te općine u kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i Hrvati.

Prema tužbenim navodima, Palija je odgovoran za sudjelovanje u ubistvima i pritvaranju civila te za njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: