Tužilaštvo BiH
0

Nastavak suđenja četvorici bivših pripadnika VRS-a odgođen

FENA
Nastavak suđenja četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) odgođen je danas zbog nedolaska kenijskog pukovnika Jozepha Kingorija.

"Kingori se susreće s preprekama dobijanja vize, pa nije mogao doći", obrazložio je tužilac Kwai Hong Ipp.

Ipp je dodao da bi Kingori mogao doći na naredno ročište, 9. septembra, ali će o tome Sudsko vijeće i odbranu obavijestiti početkom naredne sedmice, saopćeno je iz BIRN-a.

Kingori je kao pripadnik UN-a bio u Srebrenici u julu 1995. godine. Već je u nekoliko navrata svjedočio u Haagu.

Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića Tužilaštvo BiH tereti da su kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a u julu 1995. osiguravali autobuse kojima su prevoženi muškarci iz Srebrenice, a potom i školu u Bratuncu gdje su zatvoreni.

Tužilac Ipp je zatražio od Sudskog vijeća da donese odluku o čitanju iskaza Van Dajna, bivšeg visokog holandskog oficira koji je 1995. godine bio u Srebrenici, a kojem se pogoršalo zdravstveno stanje te nije u mogućnosti da dođe.

I Van Dajn je dao iskaz u Haškom tribunalu.

Odbrana se usprotivila prijedlogu, istaknuvši da im se uskraćuje mogućnost unakrsnog ispitivanja. Sud će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da saslušaju Momira Nikolića i jednog zaštićenog svjedoka, te ulože nekoliko materijalnih dokaza, čemu se odbrana usprotivila. Vijeće će se o tome naknadno izjasniti.

Momira Nikolića, bivšeg načelnika za obavještajne poslove i sigurnost Bratunačke brigade VRS-a, Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici.

Dokazni postupak odbrane Božića i ostalih završen je 11. jula.