BiH
0

Nastavak suđenja Borislavu Berjanu, optuženom za ratne zločine

FENA
Vještačenjem dr. Hamze Žuje, sudskog vještaka medicinske struke, u četvrtak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Borislavu Berjanu, optuženom za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u vezi s ratnim dešavanjima u naselju Doglodi, općina Ilidža.

U skladu sa zahtjevom Tužiteljstva, a u sklopu prijedloga o dodatnim dokazima, dr. Žujo izjasnio se u vezi s nalazom DNK-a analize posmrtnih ostataka jedne od žrtava čije se ime navodi u optužnici, potvrdivši autentičnost tog dokumenta.

Naime, Tužiteljstvo je ranije u sudski spis uložilo kopiju spomenutog nalaza zbog čega je odbrana optuženog uputila primjedbu.

Stoga je dr. Žujo, na prijedlog Tužiteljstva, Sudskom vijeću predočio originalni nalaz DNK-a analize koji se odnosio na posmrtne ostatke (N.N. tijelo br. 20) ekshumirane na sarajevskom groblju "Stadion" na temelju naredbe Suda 17. decembra 2002. godine, a za koje je utvrđeno da su posmrtni ostaci Radislava Mađure. Pojasnio je kako se radi o tijelima koja su nakon razmjene ukopana kao neidentificirana.

Kako su svjedoci saslušani u dosadašnjem toku dokaznog postupka naveli, Radislav Mađura i njegov brat Vladimir odvedeni su iz Dogloda nakon napada srpskih oružanih formacija 12. septembra 1992. godine i otada im se gubi svaki trag.

Sudsko vijeće je, upoređujući kopiju DNK-a nalaza koji je u sudski spis uložilo Tužiteljstvo i originala koji je predočio dr. Žujo, konstatiralo kako se radi o istovjetnom dokumentu, odnosno da je kopija vjerna originalu.

Vještak Žujo, koji je bio angažiran na identifikaciji spomenutih posmrtnih ostataka, detaljno je opisao način na koji se vrše ekshumacije, sačinjavaju obdukcioni nalazi, te način na koji se uzimaju isječci kosti (uzorci) neophodni za DNK-a analizu.

Branitelj optuženog, advokat Gavrilo Gunjak predočio je Sudu originalnu Potvrdu Policijske stanice Višegrad o hapšenju njegovog branjenika, a kao dokaz o tome da se optuženi Berjan dobrovoljno predao.

Odbrana je, također, predložila da se u sklopu dodatnih dokaza izvrši neposredan uvid na mjestu inkriminarnog događaja u prisustvu strana u postupku i troje svjedoka saslušanih u dosadašnjem toku glavnog pretresa, što će, prema rješenju Suda, biti učinjeno 20. septembra.

Optužnica Borislava Berjana tereti da je tokom rata u BiH od aprila 1992. do kraja 1993., provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora, sudjelovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi od kojih je formirao oružanu vojnu formaciju - četu u sastavu 1. pješadijske ilidžanske brigade.

Također se tereti za nezakonito formiranje radnog voda od preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti.

Optuženi je navodno komandovao jedinicom u oružanom napadu na nebranjena područja naselja Dogloda i Bara i nesrpsko stanovništvo ovih naselja.