|

Nastavak sjednice Nezavisnog odbora o rang listi za direktora SIPA-e 4. novembra

Nastavak sjednice Nezavisnog odbora o rang listi za direktora SIPA-e 4. novembra
1
S
SRNA
23.10.2019. u 15:42
1
komentara
1

dijeljenja
Nastavak sjednice Nezavisnog odbora o rang listi za direktora SIPA-e 4. novembra Foto: T. S./Klix.ba
Nastavak sjednica Nezavisnog odobra, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zakazana je za 4. novembar, rekao je zamjenik predsjedavajuće ovog odbora Enes Obralija.
Sjednica je prekinuta 21. oktobra, jer je bilo neophodno utvrditi dodatne činjenice u postupku izbora novog direktora SIPA-e.

"Do sada nisu dostavljene nephodne činjenice koje smo zatražili, a rok je do 1. novembra", dodao je Obralija.

Na sjednici Nezavisnog odbora koja je prekinuta 21. oktobra obavljen je razgovor sa svim kandidatima koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora SIPA-e.

Obralija je tom prilikom izjavio da je zaprimljena predstavka u kojoj se navodi da je Nezavisni odobor spreman da svjesno krši zakone s obzirom da neki od kandidata navodno ispunjavaju uslove za penziju.

"Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju", rekao je Obralija nakon prekinute sjednice Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor obavio je razgovor sa svim kandidatima koji su prošli konkurs - aktuelnim direktorom SIPA-e Pericom Stanićem, direktorom Policije Republike Srpske Darkom Ćulumom, bivšim direktorom SIPA-e Goranom Zubcem, te policijskim službenikom iz Trebinja Žarkom Laketom.

Mediji su ranije objavili da je imenovanje novog direktora SIPA-e prolongirano do daljeg jer je utvrđeno da je Perica Stanić ispunio uslove za penziju.

Također, prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, ni Žarko Laketa, aktuelni načelnik Policijske uprave Trebinje, ne bi smio biti kandidat za prvog čovjeka SIPA-e jer stiče uslove za penzionisanje u toku mandata, ukoliko bi mu bio dodijeljen.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...