{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak saradnje VSTV-a i EU-a

F
3.7.2008. u 19:37
0
0
Nastavak saradnje VSTV-a i EU-a
0
Nastavak saradnje VSTV-a i EU-a
U Sarajevu je potpisan ''Memoranduma o razumijevanju o nastavku saradnje između Visokoga sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) i Švedske državne sudske uprave (SNCA)'', saopćila je u četvrtak Delegacije Evropske komisije u BiH.
Memorandum o razumijevanju rezultat je ''Twinning Light'' projekta pod nazivom "Podrška VSTV-u BiH", koji je Evropska unija podržala sa 250.000 eura.

Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, čestitao je partnerima na nastavku njihove saradanje.

''Nezavisno, nepristrano, pouzdano i pravosuđe koje dobro funkcionira ključno je za svako demokratsko društvo'', rekao je Vanbrabant.

On je potcrtavo tri osnovna razloga za podršku Evropske komisije pravosuđu. Prvi cilj je konsolidacija mandata VSTV-a BiH; drugi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)ističe odredbe za jačanje područja pravosuđa, sloboda i sigurnosti jačajući institucije i vladavinu prava; treći, dijalog o liberalizaciji viznog režima s BiH koji je nedavno predstavila Evropska komisija također će zavisiti od napretka koji ostvari pravosuđe.

''Uvjeravam vas da će se podrška EU-a pravosuđu nastaviti. Vjerujemo da je sporazum koji je danas potpisan, dobra osnova da nastavimo finansijski podržavati, posebno VSTV. Računamo na vašu uspješnu saradnju'', zaključio je Vanbrabant.

Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH, pojasnio je da je ovaj twinning projekt pokrio pitanja konsolidacije mandata VSTV-a, ustavnih amandmana, uvoda u bolju praksu u radu administrativnih ureda sudova i tužilaštava, unaprijedio budžete i finansiranje sudova i tužilaštava u BiH i saradnju između sudija, tužilaca i policijskih dužnosnika.

Novković se zahvalio svih relevantnim partnerima, posebno Delegaciji Evropske komisije u BiH na finansijskoj podršci za ovu twinning podršku naglašavajući da je ona bila ključna za tekući proces reforme pravosuđa u BiH.

Anders Hedlund, direktor Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), istakao je važnost koordinacije svih relevantnih projekata vezanih za Strategiju reforme pravosudnog sistema kako bi se obavila uspješna reforma pravosuđa u BiH.

Evropska komisija podržavala je reformu pravosuđa kroz značajnu podršku iz CARDS programa i nastavit će pružati podršku kroz novi Instrument pretpristupne podrške (IPA).

Od 2001. godine do danas Evropska komisija je dodijelila blizu 40 miliona eura za pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Nezavisna pravosudna komisija a potom Visoko sudsko i tužilačko vijeće bili su glavni korisnici ove podrške zajedno sa Sudom i Tužilaštvom BiH, Ustavnim sudom BiH i Ministarstvom pravde BiH, kaže se na kraju saopćenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: