BiH
0

Nastavak saradnje VSTV-a i EU-a

FENA
U Sarajevu je potpisan ''Memoranduma o razumijevanju o nastavku saradnje između Visokoga sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) i Švedske državne sudske uprave (SNCA)'', saopćila je u četvrtak Delegacije Evropske komisije u BiH.

Memorandum o razumijevanju rezultat je ''Twinning Light'' projekta pod nazivom "Podrška VSTV-u BiH", koji je Evropska unija podržala sa 250.000 eura.

Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, čestitao je partnerima na nastavku njihove saradanje.

''Nezavisno, nepristrano, pouzdano i pravosuđe koje dobro funkcionira ključno je za svako demokratsko društvo'', rekao je Vanbrabant.

On je potcrtavo tri osnovna razloga za podršku Evropske komisije pravosuđu. Prvi cilj je konsolidacija mandata VSTV-a BiH; drugi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)ističe odredbe za jačanje područja pravosuđa, sloboda i sigurnosti jačajući institucije i vladavinu prava; treći, dijalog o liberalizaciji viznog režima s BiH koji je nedavno predstavila Evropska komisija također će zavisiti od napretka koji ostvari pravosuđe.

''Uvjeravam vas da će se podrška EU-a pravosuđu nastaviti. Vjerujemo da je sporazum koji je danas potpisan, dobra osnova da nastavimo finansijski podržavati, posebno VSTV. Računamo na vašu uspješnu saradnju'', zaključio je Vanbrabant.

Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH, pojasnio je da je ovaj twinning projekt pokrio pitanja konsolidacije mandata VSTV-a, ustavnih amandmana, uvoda u bolju praksu u radu administrativnih ureda sudova i tužilaštava, unaprijedio budžete i finansiranje sudova i tužilaštava u BiH i saradnju između sudija, tužilaca i policijskih dužnosnika.

Novković se zahvalio svih relevantnim partnerima, posebno Delegaciji Evropske komisije u BiH na finansijskoj podršci za ovu twinning podršku naglašavajući da je ona bila ključna za tekući proces reforme pravosuđa u BiH.

Anders Hedlund, direktor Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), istakao je važnost koordinacije svih relevantnih projekata vezanih za Strategiju reforme pravosudnog sistema kako bi se obavila uspješna reforma pravosuđa u BiH.

Evropska komisija podržavala je reformu pravosuđa kroz značajnu podršku iz CARDS programa i nastavit će pružati podršku kroz novi Instrument pretpristupne podrške (IPA).

Od 2001. godine do danas Evropska komisija je dodijelila blizu 40 miliona eura za pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Nezavisna pravosudna komisija a potom Visoko sudsko i tužilačko vijeće bili su glavni korisnici ove podrške zajedno sa Sudom i Tužilaštvom BiH, Ustavnim sudom BiH i Ministarstvom pravde BiH, kaže se na kraju saopćenja.