Vlada RS
0

Nastavak saradnje sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH

FENA
Vlada RS-a saopštila je u petak da su stvorene pretpostavke da se "nesmetano nastavi" saradnja s Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvom BiH, pošto su otklonjene nedoumice koje su ranije postojale u vezi sa zahtjevom da se dostave poreske prijave za preduzeća "Integral inženjering" Laktaši i "Integra inženjering" Banja Luka, te poreske prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

U saopštenju Vlada RS-a navodi da joj je Tužilaštvo BiH uputilo pismo u kojem je obrazložena zakonska i druga osnova za ovaj zahtjev.

"Time su otklonjene nedoumice koje su ranije postojale u vezi s ovim predmetom, te su stvorene pretpostavke da se nesmetano nastavi saradnja sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH. Također, pismo Tužilaštva BiH je potvrda da je Vlada RS-a bila u pravu kada je zaključila da prvobitni zahtjev SIPA-e nije bio potpun i nije ispunjavao sve potrebne procedure“, navodi se u saopštenju.

Ovim su, kaže se u Vladinom saopštenju, demantovane i sve insinuacije da nema namjeru da sarađuje s pravosudnim i drugim organima, te je "postalo jasno da Vlada, naprotiv, uvijek insistira na poštovanju procedure i zakonitosti".

Vlada RS-a još dodaje da je odlučna da "žestoko djeluje" na suzbijanju svih vrsta kriminala, a posebno organiziranog i privrednog kriminala te korupcije.

"Vlada RS-a je jedina institucija izvršne vlasti u BiH koja je učinila konkretne korake na stvaranju zakonskih pretpostavki za uspješnu borbu protiv ovih kriminalnih pojava. Usvajanje seta zakona, kreiranje Specijalnog tužilaštva, tehnička i svaka druga pomoć u omogućavanju pravosudnih institucija da se uspješno bore pritiv kriminala, samo su neke od potvrda opredjeljenja Vlade RS-a“, kaže se u saopštenju.

Još se dodaje da je "notorna činjenica i da su MUP i Policija RS-a bili daleko najagilnija policijska služba u BiH, upravo u borbi protiv ovih pojava, a dokaz tome su brojne akcije u razbijanju lanaca krijumčara droge, falsifikatora novca, kradljivaca automobila, organizatora prostitucije, kao i akcije na suzbijanju pojava korupcije u vlastitim redovima".

Vlada u saopštenju tvrdi i da "RS jedina u BiH ima Zakon o provjeri načina sticanja imovine, kao i Zakon o finansiranju političkih partija".

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU-a saopštio je da je Vlada, napravila antievropski potez nakon što je donijela zaključak da se SIPA-i i Tužilaštvu ne dostavljaju poreske prijave za preduzeća "Integral inženjering" Laktaši i "Integra inženjering" Banja Luka, te poreske prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

O tom su u petak raspravljali i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, te izrazili očekivanje da će Vlada RS-a i njen institucija da bez odlaganja i ikakvog uslovljavanja Tužilaštvu BiH dostaviti svu potrebnu dokumentaciju i ispoštovati odgovarajuće zakone BiH.