Općina Centar, Sarajevo
0

Nastavak sanacije klizišta u Dalmatinskoj ulici

Sarajevo-x.com
Nastavak sanacije klizišta u Ulici Dalmatinska 13-15 planiran je sa prestankom sezone grijanja zbog izmještanja postojećeg toplovoda, što je potvrdio Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

Početkom ove godine predstavnik Zavoda je, kao realizator i nadzor projekta sanacije klizišta Dalmatinska, nakon završene procedure propisane Zakonom o javnim nabavkama BiH, potpisao ugovor sa dvije firme za nastavak radova na drugoj fazi pomenutog projekta. Prvi ugovor je sklopljen sa građevinskom firmom "Winner Project" d.o.o. Sarajevo, koja je dobila posao ugradnje armirano-betonskih šipova za stabilizaciju tla oko stambenih objekata te utvrđivanja nivoa podzemnih voda uz pomoć hidrogeoloških bušotina.

Drugi ugovor je potpisan sa građevinskom firmom "TB Inženjering" iz Breze i odnosi se na izmještanje postojećih instalacija komunalnih priključaka: vodovodne te seperatne kanalizacione mreže i toplovoda. Izvođač radova je također u obavezi da uradi sanaciju jedne stambene jedinice, koja je najviše oštećena usljed klizanja tla, te sanaciju krovne konstrukcije na objektima Dalmatinska 13 i 15, gdje je smješteno 16 domaćinstava.

U dosadašnjem toku radova na sanaciji klizišta Dalmatinska koji su započeli 2009. godine, prema glavnom projektu firme "Koneks" iz Mostara, u postojeće tunele koji su ispod zgrada izgrađeni tokom Drugog svjetskog rata, ubačena je betonska masa. Osim toga, ojačani su temelji objekata postavljanjem armirano-betonskih mikrošipova, kroz koje su ubačeni tzv. sidra-kotve čija je uloga da vežu betonsku konstrukciju sa zdravim dijelom tla, čime se povećava stabilnost i otpornost na klizanje.

Kako je kazao Fuad Babić, radi se o najzahtjevnijem klizištu na području Kantona Sarajevo. Klizište se pojavilo, jer se prilikom izgradnje objekata 1972. godine nije vodilo računa o sastavu tla (glina i šljunak), kao i činjenice da se ispod naselja nalaze dva stara tunela. Graditelji tada nisu uradili adekvatnu podlogu i temelje zgrade, kao ni komunalnu infrastrukturu.

Dosadašnja izdvajanja za realizaciju ovog projekta iznosi 1.400.000 KM, od čega je trećinu obezbjedila Općina Centar u svom budžetu, a ostalo Vlada Kantona Sarajevo putem Kantonalne uprave civilne zaštite.