BiH
5

Nastavak rasprave na suđenju Iliji Jurišiću zakazan za 17. juni

FENA
Ilija Jurišić
Ilija Jurišić
Nakon osmomjesečne pauze zbog premještanja dvoje sudija u Apelacioni sud, suđenje Iliji Jurišiću u Višem sudu u Beogradu, koje ulazi u sedmu godinu, bit će nastavljeno 17. 18. i 19 juna.

Novoimenovane sudije u sudskom vijeću, kojim će i dalje predsjedavati Dragan Mirković su Bojan Mišić i Mirjana Ilić.

-Sudeći po pozvanim svjedocima glavna rasprava se nastavlja tamo gdje je i obustavljena. Pozvani su svjedoci, koji su već jednom bili saslušani, ali je ponovni izlazak pred sud odgođen zbog promjene u sastavu sudskog vijeća - saopćeno je iz Fondacije Istina, pravda i pomirenje.

Očekuje se da će se u tri junska termina pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu pojaviti Srećko Mitrović i Blagoje Stankić iz Bijeljine i Živan Zarić iz Tuzle.

Prva dvojica treba da svjedoče direktno u beogradskoj sudnici a treći video-linkom iz Sarajeva. U trenutku kada se dogodio sukob na Brčanskoj Mlati sva trojica su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Preme riječima Jurišićevog advokata Đorđa Dozeta odbrana, nema nikakvih primjedbi na novi sastav vijeća.

-Odbrana spremna dočekuje nastavak glavne rasprave, a što se tiče novih sudija riječ je o vrlo kvalitetnim sudijama i principijelnim ljudima s kojima imam pozitivna profesionalna iskustva u smislu njihove nezavisnosti i dosljednog poštivanja Zakona o krivičnom postupku, naglasio je Dozet.