Završena ljetna pauza
0

Nastavak rada Ustavnopravne komisije

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sjednicom Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će zvanično biti završena jednomjesečna ljetnja pauza u radu parlamenta BiH, dok je prva sjednica jednog od parlamentarnih domova najavljena za početak septembra.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, koja bi trebalo da bude održana 2. septembra, nalazi se više prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o inicijativi Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu u vezi sa razmatranjem informacije o efektima (normativne, regulativne i institucionalne koristi) zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u BiH. 

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović podsjetio je u izjavi za Srnu da je inicijativa pokrenuta nakon odluke OHR-a o stavljanju van snage Zaključaka Narodne skupšitine Republike Srpske (RS) o prenosu nadležnosti sa RS na BiH.

"Smatrali smo da Savjet ministara BiH treba da uradi detaljnu informaciju o efektima prenosa nadležnosti", naglasio je Prodanović i dodao da je ova inicijativa dobila negativan izvještaj Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

On je objasnio da, ukoliko Predstavnički dom usvoji ovakav izvještaj, neće biti rasprave o inicijativi, dok bi odbijanje negativnog izvještaja značilo ponovno vraćanje inicijative Ustavnopravnoj komisiji.

Narodna skupština RS usvojila je u maju set zaključaka u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, ocijenivši da  prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.
Visoki predstavnik Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine, uz ocjenu  da većina njih "nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom".