{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak pritisaka na TIBiH

F
FENA
25.9.2008. u 18:11
0
0
Nastavak pritisaka na TIBiH
0
Nastavak pritisaka na TIBiH
Transparency International BiH (TIBiH) izjave entitetskih premijera povodom objavljivanja Indeksa percepcije korupcije za 2008 (Corruption perceptions index - CPI) godinu ocjenjuje kao nastavak pritisaka na ovu organizaciju.
TIBiH podsjeća u današnjem saopćenju da CPI spada u najreprezentativnija svjetska istraživanja o korupciji, a koje provodi Transparency International u saradnji s Univerzitetom Passau i ove godine je obuhvatilo 180 zemalja svijeta, a BiH po šesti put.

Metodologija po kojoj je istraživanje rađeno, prezentovana je zajedno s nalazima istraživanja i kao takva javno je dostupna svim zainteresovanim putem web stranica: www.transparency.org i www.ti-bih.org

U zemljama u kojim postoje elementarni standardi demokratije i vladavine prava ovo i slična istraživanja služe vladama i donosiocima odluka kao parametar uspješnosti u suzbijanju korupcije.

Nažalost, u BiH entitetski premijeri umjesto da svoju pažnju fokusiraju na dramtican problem korupcije, vrijeme i energiju troše na gušenje kritickog mišljenja utemeljenog na osnovu istraživanja.

Argumentacija entitetskih premijera da korupcija postoji u svim zemljama je u stvari pokušaj prikrivanja vlastite odgovornosti za stanje u zemlji. CPI kao globalno istraživnje percepcije korupcije konstatuje da korupcija postoji u svim zemljama svijeta, ali su razlike ogromne kada je u pitanju stepen korupcije, pojavni oblici, društvena opasnost i ekonomska cijena koštanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: