Emisija Kontekst
3

VIDEO / Nastavak priče o duplim penzijama na Al Jazeeri

Klix.ba
Zukan Helez
Zukan Helez
Nakon što je 7. januara 2013. za Al Jazeru Balkans Zukan Helez, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, najavio reviziju i krivična gonjenja za korisnike duplih panzija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a hrvatski ministar branitelja Predrag Matić isplaćivanje dvostrukih penzija po jednoj osnovi nazvao nedopustivim, večeras na Al Jazeeri gledajte nastavak ove priče u emisiji Kontekst.

Pitanje dvostrukih penzija podiglo je ovih dana veliku prašinu. Krije li se iza nje i politički motiv ili je jednostavno riječ o sređivanju računa? Ministarstva branitelja Hrvatske i Federacije BiH dogovorila su razmjenu podataka o ratnom putu svih pripadnika HVO-a.

Ministar Zukan Helez izjavio je da će oni koji primaju penzije obiju država kazneno odgovarati. Hoće li moći birati između penzije Hrvatske i one Bosne i Hercegovine i koja će država pri tom finansijski profitirati?

U ovom izdanju Konteksta o duplim penzijama. Gosti emisije su: u Zagrebu Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja u Hrvatskoj vladi i Davor Domazet Lošo, admiral u penziji, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvatalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu. Učestvovao je u planiranju većih operacija HV-a, kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Od 1998. do 2000. zamjenik je načelnika Glavnog stožera i načelnika Glavnog stožera OS RH i u Sarajevu ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Zukan Helez.

Večerašnji Kontekst u 21:30 i 23:05 sati vodi Mirjana Hrga.