Sud BiH
0

Nastavak pretresa u predmetu Bastah i drugi

FENA
Milan Šarac, bivši profesor kriminalistike koji je iskaz dao u korist Odbrane, kazao je danas u Sudu BiH kako su rezervni ili aktivni policajci, u mirnodopskim ali i ratnim vremenima, mogli djelovati “samo po direktnoj naredbi komandira ili načelnika policije”.

“Svaka mjesna zajednica ima rezervnu stanicu policije. Tu se biraju ljudi sa adekvatnom moralnom pozadinom i prošlosti nekažnjavanja. U odnosu na aktivni sastav, rezervni policajci imaju manja ovlaštenja. Ukoliko se radi o miješanoj patroli, uvijek će aktivni policajac biti vođa patrole”, kazao je Šarac, javio je BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za protjerivanja, mučenja i ubistva Bošnjaka 1992. godine u Vlasenici, kao i za “radnje koje su doprinijele funkcioniranju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u tom gradu.

Prema Šarčevom iskazu, policajci su mogli privoditi osobe “samo uz naredbu komandira ili načelnika”, dok je odluku o zadržavanju tih osoba u pritvoru “mogao donijeti jedino načelnik policijske stanice”.

“Privodilo se po nalogu suda ili komandira, odnosno načelnika. Policajac bi predao osobu i izvještaj, a potom načelnik određuje dalji postupak. Po privođenju, policajac nema ništa s osobom, i ne može on vršiti ispitivanje. Ako policajac prekrši ova pravila, slijedi mu disciplinski postupak”, dodao je svjedok.

Šarac je također rekao da mu je poznato da su 1992. godine formirani krizni štabovi, “politička tijela” kojima je policija “podnosila sedmične izvještaje” i čiji je član bio načelnik policije.

Odgovarajući na pitanja u vezi s mogućnošću saradnje između rezervnih i vojnih policajaca na određenim zadacima, svjedok je rekao da je to “nemoguće”.

“Nema šanse da bi rezervni policajac mogao narediti bilo što pripadniku vojske, jedino ako bi vojni policajac došao tek onako. Vojska i policija imaju potpuno različite linije komande i saradnja je bila vrlo rijetka”, kazao je Šarac.

U nekoliko tačaka optužnice, Bastahu se stavlja na teret da je “skupa s pripadnicima vojske” vršio pretrese stanova i privođenja osoba bošnjačke nacionalnosti.

Šarac je dodao da smatra da su logori formirani tokom ratnog perioda na području Republike Srpske bili pod komandom “vojske, a ne policije”, te da je vojska imala “jedinu vlast nad njima”.

Naredno ročište zakazano je za 16. april.