Još jedan pokušaj
3

Nastavak prekinutog Kongresa: Sindikati danas ponovo biraju novog predsjednika

Piše: A. D.
Kongres Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji je prekinut 22. februara, danas će doživjeti svoj epilog.

Naime, danas će u Domu sindikata, nakon četiri mjeseca, ponovo pokušati izabrati rukovodstvo sindikata, a ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Samir Kurtović predsjedavajući Kongresa.

Podsjetimo, u trenutku prekida Kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH, 22. februara, delegati su birali novog predsjednika između predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedina Šatorovića i predsjednika Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redže Kurića. Kurić je u prvom krugu glasanja dobio većinu glasova, nakon čega su Bajramović, Šatorović i drugi delegati napustili kongres.

"Poslije četiri mjeseca mi formalno-pravno nismo imali drugog izbora. Ušli smo u postupak nastavka kongresa, tamo gdje smo stali, a na inicijativu 16 granskih sindikata koji čine dvije trećine SSSBiH. Mi smo četiri puta zvanično pisali Bajramoviću i rukovodstvu saveza da se očituju da krenemo u nastavak rješavanja problema", kazao je Kurtović.

Istaknuo je da je javnost svjedok da Ekonomsko-socijalno vijeće ne radi, da je istekao Opći kolektivni ugovor, da zakoni prolaze mimo radnika, mimo učešća SSS BiH.

"Činjenica je da je Bajramoviću u februaru istekao mandat. On je tako sam sebi produžio mandat. Mi smo željeli da damo mogućnost i drugim kandidatima, ali u ovoj situaciji to nismo mogli pravno izvesti, jer smo prvi krug glasanja završili pa tako moramo nastaviti drugi krug", rekao je Kurtović.

Dodao je i da će se najvjerovatnije donijeti odluka o sazivanju vanrednog kongresa u roku od tri mjeseca, kako bi odluke, koje se eventualno izglasaju danas, bile ili potvrđene ili poništene.