Sarajevo
0

Nastavak konferencije o finansiranju političkih partija

FENA
Dvodnevna konferencija o finansiranju političkih partija i predizborne kampanje, koja je u organizaciji Transparency Internationala BiH u utorak počela u Sarajevu, danas će biti nastavljena.

Drugi dan konferencije bit će posvećen prezentiranju Crinis studije - međunarodnog istraživanja transparentnosti finansiranja političkih stranaka u BiH, budžetskim izdvajanjima za stranke i transparentnosti utroška ovih sredstava, te izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija BiH.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH Emir Đikić kazao je prvog dana konferencije novinarima da se u predizbornoj kampanji 2010. godine pokazalo da zakon o finansiranju političkih stranaka nije urađen kako treba.

"Ova radionica je naš prvi korak gdje potičemo političke partije da krenu u proces izmjena i dopuna zakonodavstva u vezi s finansiranjem političkih partija", kazao je Đikić.

Dodao je da su pripremili izvještaj u kome su naznačili probleme u postojećem zakonu, načine kako bi ih se moglo prevladati i napraviti zakon o transparentnijem finansiranju političkih stranaka.