{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak kampanje "Reci ne plastičnim kesama"

S
6.5.2004. u 14:44
2
0
Nastavak kampanje "Reci ne plastičnim kesama"
2
Nastavak kampanje "Reci ne plastičnim kesama"
Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva, uz pomoć Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u mjesecu maju 2004. godine će provesti medijsku kampanju za smanjenje prekomjerne upotrebe plastičnih kesa, što predstavlja nastavak kampanje realizirane tokom oktobra 2003. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cilj projekta je podizanje svijesti o odgovornosti i ulozi potrošača i trgovaca u smanjenju trenutne prekomjerne upotrebe plastične ambalaže.

Provođenje kampanje podrazumijeva niz aktivnosti, kako bi se apeliralo na svijest stanovništva o potrebi smanjenja upotrebe plastičnih kesa, kao i adekvatnog odlaganja iskorištenih plastičnih kesa i druge ambalaže.

Značajne aktivnosti su usmjerene na najmlađe, odnosno školsku i predškolsku populaciju, imajući u vidu njihovu zainteresiranost za ekološku problematiku, kao i utjecaj koji oni mogu ostvariti na svoje roditelje.

U školama iz Kantona Sarajevo će se održati predavanja o negativnom utjecaju na okoliš do kojeg dolazi uslijed trenutne prekomjerne upotrebe plastičnih kesa, te animirati đaci na diskusiju o njihovom viđenju koje su to moguće pozitivne akcije koje se mogu primijeniti kako bi se situacija u praksi izmijenila.

Đaci će se potaknuti na izradu predmeta od odbačenih plastičnih kesa, kao i likovnih radova na temu štetnosti upotrebe plastičnih kesa po okoliš. Najuspješniji radovi učenika biće izloženi na promotivnim štandovima. Najuspješniji rad, prema mišljenju aktivista COOR-a, biće, na završnom štandu na Trgu Oslobođenja, nagrađen simboličnom nagradom.

Dio aktivnosti usmjeren je na animiranje velikih tržnih centara, supermarketa, ali i ostalih trgovina na uključivanje u program dobre prakse korištenja plastičnih kesa. Rezultat ovog dijela projektnih aktivnosti bilo bi potpisivanje sporazuma o dobroj praksi korištenja plastičnih kesa. Prodajnim centrima koji se odluče za ovakav dobrovoljni sporazum biće uručena zahvalnica za brigu za okoliš od strane COOR-a i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Aktivisti Centra izvršiće anketiranje trgovina u cilju dobivanja podataka o broju plastičnih kesa koje se mjesečno upotrijebe.

Pripremljen je promotivni materijal u vidu platnenih i papirnih kesa, majica te brošura, letaka i plakata. Planirano je organiziranje promotivnih štandova na pijacama Grbavica i Ciglane, u ulici Ferhadija, te u tržnom centru «Mercator», dok će završni promotivni štand kampanje bit postavljen na trgu Oslobođenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: