Sarajevo
0

Nastavak kampanje besplatnih kastracija i sterilizacija životinja

FENA
Prijatelji životinja u BiH nastavit će danas na trgu ispred sarajevske Katedrale kampanju promocije projekta besplatnih sterilizacija i kastracija životinja.

Kampanja s informativnim pultovima bit će održana od 16.00 do 22.00 sata, najavljeno je iz tog Udruženja.

Prijatelji životinja u BiH prethodno su organizirali informativne štandove 8. augusta također na trgu ispred sarajevske Katedrale, te 22. augusta na Vilsonovom šetalištu.

Kampanja podrazumijeva promociju projekta besplatnih sterilizacija i kastracija, dijeljenje edukativnih materijala, te pozivanje građana da doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja te spasu svih onih osuđenih na lutanje, patnju i nasilnu smrt.

Građani će biti pozvani da napuštene pse i druge životinje o kojima se brinu dovedu na besplatnu sterilizaciju od 21. do 26. septembra, te da već danas rezerviraju termin.

Besplatna sterilizacija vršit će se svaki dan od 21. do 25. septembra od 8 do 18 sati, dok će se 26. septembra od 8 do 12 sati u Veterinarskoj stanici na Stupu, ulica Nikole Šopa 41, vršiti kastracija i sterilizacija.

Projektom su obuhvaćeni svi psi u vlasništvu, te napušteni psi lutalice.

Svi psi obuhvaćeni projektom bit će očišćeni od stomačnih i vanjskih parazita. Napušteni psi lutalice bit će dodatno markirani žutom oznakom na uhu sa brojem, koja je znak da je pas obuhvaćen projektom, te ne smije biti uhvaćen ili ubijen.

Predviđeno je da napušteni psi lutalice nakon oporavka budu vraćeni i pušteni na lokaciju sa koje su i dovedeni, u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.