BHRT
0

Nastavak emitovanja programa zbog razumijevanja Eutelsata

FENA
Unatoč ranijoj najavi da će biti obustavljeno emitiranje televizijskog i radijskog programa BHT1 i BH Radija 1 za građane BiH u inozemstvu i za dijelove države koji nisu pokriveni zemaljskim signalom, do toga za sada neće doći zahvaljujući velikom razumijevanju međunarodnog provajdera Eutelsata, saopćeno je danas iz Ureda generalne direkcije BHRT-a.

Navodi se da je ta svjetska kompanija, s kojom Radiotelevizija BiH surađuje ukupno deset godina, uvažila činjenicu da se u rješavanje dosadašnjeg duga za satelitsko emitiranje uključilo i Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić na sastanku s izaslanstvom Upravnog odbora i Uprave radiotelevizije BiH najavili su da će Vijeće već na ovosedmičnoj sjednici, razmatrati odluku o izmirenju duga za prvih sedam mjeseci 2007. godine, uz mogućnost da tom odlukom bude obuhvaćena i čitava 2007. godina, kako bi taj dio duga prema Eutelsatu bio izmirem do kraja ovog mjeseca.

Uporedo s tim, i uprava Radiotelevizije BiH radi na pronalaženju rješenja za preostali dio duga.

  • Vjerujemo da naši gledatelji i slušatelji, posebno građani BiH u inozemstvu, sa zahvalnošću cijene razumijevanje Eutelsata i aktivan angažman Vijeća ministara BiH čija je očekivana odluka, inače, na tragu prakse u evropskim zemljama, ističe se u saopćenju BHRT-a.