BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Mandić"

FENA
Svjedočenjima Safeta Hadžiahmetovića i dvoje svjedoka čiji je identitet zaštićen, u srijedu je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljen glavni pretres protiv Momčila Mandića (1954.), optuženog za ratni zločin protiv civila i zločin protiv čovječnosti.

Iskazi svjedoka, bivših zatočenika Kazneno-popravnog doma (KPD) "Foča" odnosili su se na dešavanja u toj ustanovi, koja je tokom rata u BiH imala sva obilježja logora. u kojem su pritvarani civili bošnjačke nacionalnosti i pritom izloženi nehumanim uvjetima, psihički i fizički zlostavljani, a velikom broju zatočenika otada se gubi svaki trag.

Svjedok Hadžiahmetović, koji je prije rata radio u svojstvu stražara u KPD Foča, izjavio je kako je nakon neuspješnog skrivanja tokom aprila 1992. godine uhapšen u centru Foče i pritvoren u KPD gdje je ostao do oktobra 1994. godine.

Prema njegovoj procjeni u to je vrijeme u KPD i hangarima preduzeća "Perućica" bilo zatočeno oko 450 civila, koji su najprije izloženi iscrpljujućim ispitivanjima, a veliki broj njih je fizički i psihički zlostavljan.

Zatočenici su, navodi svjedok, često odvođeni u grupama nakon prozivki koje su vršili stražarina temelju ranije sačinjenih spiskova uz različite izgovore, najčešće da idu na razmjenu ili na neki posao, a kasnije se ispostavilo da su otišli na put bez povratka.

Opisujući uvjete boravka zatočenika KPD-a, svjedok je kazao kako su zbog slabe ishrane brzo gubili na težini, te da je on izgubio oko 40 kilograma.

Prema riječima svjedoka, upravnik KPD-a bio je Milorad Krnojelac, bivši nastavnik u jednoj OŠ u Foči (pravomoćno osuđen od Haškog tribunala), koga je SDS postavio na tu dužnost, njegov zamjenik bio je Savo Todović, a komandir straže Mitar Rašević.

Ostatak svjedočenja odnosio se na pojedinačne tragične sudbine zatočenika koji se nisu mogli žaliti bilo kome, jer je uprava KPD-a zabranila aktivistima MKCK pristup zatočenicima duže od godinu dana.

Iskaz zaštićenog svjedoka "B" (kodna oznaka) odnosio se na gotovo ista dešavanja.

Ovaj je svjedok naveo brojku od 600 zatočenika koliko ih je, prema njegovoj procjeni, "prošlo" kroz KPD u vrijeme njegovog boravka.

Potvrdio je kako je više grupa zatočenika odvedeno, te da im se otada gubi svaki trag, kao i to da su posmrtni ostaci nekih od njih ekshumirani i identificirani.

Zaštićeni svjedok "A"; također prijeratni žitelj Foče, koji je nakon početka agresije na BiH zatočen u KPD, izdvojio je dešavanja u vezi s isljeđivanjem zatočenika krajem juna 1992. godine, pri čenu su izvođena po dvojica.

  • Nikada u životu nisam čuo takve krike, navodi ovaj svjedok, opisujući torture kojima su bile izložene njegove zatočene kolege.

Prema njegovim riječima, onda je tih dvadeset ljudi koliko ih je bilo izloženo "posebnom tretmanu" izvedeno izvan kruga KPD-a i strijeljano na mostu u blizini logora, "pri čemu su zatočenici mogli čuti kako njihova tijela padaju u vodu".

Svjedok "A" opisao je i "epizodu" u vezi s popisom koji su aktivisti Švicarskog CK izvršili u maju 1992. u nekoliko spavaonica KPD-a, a koji spiskovi su neposredno nakon toga uništeni od pripadnika logorske uprave.

Optužnica Momčila Mandića, među ostalim, tereti da je u svojstvu ministra pravde u vladi tzv. srpske republike BiH bio odgovoran za funkcioniranje svih kazneno-popravnih organizacija koje su djelovale u tadašnjoj srpskoj republici BiH i direktno nadređen svom rukovodnom i ostalom osoblju u tim organizacijama.

Mandić se tereti za odgovornost u navodnim zločinima u Kazneno-popravnom domu „Butmir“ na Ilidži i odjeljenju tog doma u Vogošći - tzv. Planjinoj kući, kao i za zločine u KPD Foča. Na taj način optuženi je, prema navodima optužnice, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema tužbenim navodima, Mandić je u svojstvu pomoćnika ministra za unutarnje poslove tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine rukovodio napadom na "Centar za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH“.

U optužnici se navodi kako je, nakon zauzimanja Centra, sav rukovodni kadar bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sproveden u dom Mjesne zajednice Vraca i tu izložen ispitivanju. Nakon toga, grupa njih je navodno prebačena na Pale gdje je ispitivana i zatvorena te fizički zlostavljana i maltretirana sve do 10. aprila 1992. kada je razmijenjena i prebačena u Sarajevo.

Sud je optužnicu u predmetu protiv Momčila Mandića potvrdio 17. jula 2006. godine

U dosadašnjem toku dokaznog postupka u ovom slučaju saslušano je ukupno 46 svjedoka optužbe koja bi na narednom ročištu, zakazanom za 25. januar, trebala zaokružiti saslušanje predloženih svjedoka.