BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"

FENA
Svjedočenjem Ratka Kapetanovića u petak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine u Sarajevu.

Svjedok Kapetanović je bivši kriminalistički inspektor u Odjelu za krvne delikte tadašnjeg CSB-a Sarajevo i član ekipe koja je vršila uviđaj na mjestu događaja 1. marta 1992. godine na lokalitetu Baščaršije gdje se dogodilo ubistvo Gardovića i ranjavanje Radenka Mirovića.

Odgovarajući na upite branitelja optuženog, advokata Fahrije Karkina, svjedok Kapetanović je kazao kako su na mjestu događaja pronađene čaure i tragovi krvi.

Svjedok je onda zaključio kako se radilo o pištoljskoj municiji, a o tome da je riječ o municiji call. 9 mm saznao je tek nakon obdukcije poginulog Gardovića.

Prema njegovim riječima, na temelju operativnih podataka s terena došao je do saznanja da su za Gardovićevo ubistvo osumnjičeni Delalić i izvjesni Suad.

Na insistiranje odbrane da odgovori od koga je čuo o mogućim izvršiocima ubistva, svjedok je kazao kako ne zna, ali da su na tom slučaju angažirani gotovo svi djelatnici tadašnjeg CSB-a.

Advokat Karkin ga je podsjetio na iskaz dat u prostorijama Suda u Banjoj Luci, konstatirajući, istovremeno, kako će zbog pitanja koja izlaze izvan okvira direktnog ispitivanja, morati još jednom pozvati istog svjedoka.

Shodno novonastaloj procesnoj situaciji, Ratko Kapetanović bit će ponovno pozvan, ali u svojstvu svjedoka odbrane.

Optužnica Delalića tereti da je 1. marta 1992. godine na Baščaršiji presreo svatove porodica Gardović i Tambur, te da je u metežu koji je onda nastao pucao u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 27. februar.