BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"

FENA
Saslušanjem sudskog vještaka-neuropsihijatra dr. Marije Kaučić- Komšić u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.

Iskaz vještaka odnosio se na okolnosti u vezi s nalazom koji je ona dala 31. januara 2002. godine po nalogu tadašnjeg istražnog sudije.

Kaučić-Komšić je kazala kako tada zbog kardiloških zdravstvenih smetnji indiciranih kod optuženog nije mogla s njim obaviti odgovarajući intervju, te da stoga nije mogla ni dati konačno mišljenje u vezi s njegovim duševnim stanjem.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin uputio je prigovor u pogledu svojstva u kojem je vještak ispitan, te formalne valjanosti zapisnika koji je onda sačinjen i koji, prema njegovom mišljenju predstavlja sudski zapisnik, a ne nalaz vještaka.

U tom kontekstu, primjetio je kako je vještak, shodno tadašnjim zakonskim odredbama (ZKP-a) saslušan u svojstvu svjedoka, te predložio Sudskom vijeću da ovaj dokaz (nalaz) ne uzima u obzir prilikom odlučivanja o eventualnoj odgovornosti njegovog branjenika.

Optužnica Delalića tereti da je 1. marta 1992. godine na Baščaršiji sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur, te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 26. januar.