{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"

F
9.1.2007. u 12:30
0
0
Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"
0
Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"
Saslušanjem sudskog vještaka-neuropsihijatra dr. Marije Kaučić- Komšić u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, optuženom za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.
Iskaz vještaka odnosio se na okolnosti u vezi s nalazom koji je ona dala 31. januara 2002. godine po nalogu tadašnjeg istražnog sudije.

Kaučić-Komšić je kazala kako tada zbog kardiloških zdravstvenih smetnji indiciranih kod optuženog nije mogla s njim obaviti odgovarajući intervju, te da stoga nije mogla ni dati konačno mišljenje u vezi s njegovim duševnim stanjem.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin uputio je prigovor u pogledu svojstva u kojem je vještak ispitan, te formalne valjanosti zapisnika koji je onda sačinjen i koji, prema njegovom mišljenju predstavlja sudski zapisnik, a ne nalaz vještaka.

U tom kontekstu, primjetio je kako je vještak, shodno tadašnjim zakonskim odredbama (ZKP-a) saslušan u svojstvu svjedoka, te predložio Sudskom vijeću da ovaj dokaz (nalaz) ne uzima u obzir prilikom odlučivanja o eventualnoj odgovornosti njegovog branjenika.

Optužnica Delalića tereti da je 1. marta 1992. godine na Baščaršiji sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur, te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 26. januar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: