BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"

FENA
Svjedočenjima Šefika Halilovića i Anesa Čengića u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, koji se tereti za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.

Svjedok Halilović, djelatnik državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je autentičnost službene zabilješke u vezi s Gardovićevim ubistvom koja je sačinjena nakon "kritičnog" događaja.

Naime, svjedok je u to vrijeme bio šef Odjela za krvne i seksualne delikte u tadašnjem CJB Sarajevo i član tima zaduženog za uviđaj na mjestu događaja i istragu, odnosno prikupljanje operativnih saznanja o ubistvu Gardovića.

Prema kazivanju ovog svjedoka, službena zabilješka sačinjena je na temelju saznanja rahmetli Taiba Torlakovića o tome kako su izvjesni Suad i optuženi bili akteri spomenutog događaja.

Kopija službene zabilješke je nakon predočavanja uložena u sudski spis.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin primijetio je kako je zabilješka sačinjena u prvom licu, te da je Torlaković nije potpisao.

Svjedok Čengić, trenutno uposlenik FMUP-a (viši istražitelj), u vrijeme kritičnog događaja zadesio se na Baščaršiji u svojstvu policajca pozornika.

On je ispričao kako je tog dana čuo nekoliko pucnjeva iz pravca ulice Danila Ilića, te da je, istovremeno, vidio jednu osobu koja je trčala s pištoljem u ruci niz ulicu Bravadžiluk, a potom skrenula u ulicu Halači, gdje joj se gubi trag.

Svjedok nije mogao precizirati o kojem se kalibru pištolja radilo, osim da se najvjerovatnije radilo o marki "crvena zastava". Također se nije mogao izjasniti niti o identitetu te osobe, s obzirom na protek vremena i dinamiku dešavanja.

Optužnica Delalića tereti da je sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na Baščaršiji 1. marta 1992. godine te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 14. novembar.