{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"

F
7.11.2006. u 17:40
0
0
Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"
0
Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Delalić"
Svjedočenjima Šefika Halilovića i Anesa Čengića u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ramizu Delaliću Ćeli, koji se tereti za ubistvo Nikole Gardovića 1992. godine.
Svjedok Halilović, djelatnik državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je autentičnost službene zabilješke u vezi s Gardovićevim ubistvom koja je sačinjena nakon "kritičnog" događaja.

Naime, svjedok je u to vrijeme bio šef Odjela za krvne i seksualne delikte u tadašnjem CJB Sarajevo i član tima zaduženog za uviđaj na mjestu događaja i istragu, odnosno prikupljanje operativnih saznanja o ubistvu Gardovića.

Prema kazivanju ovog svjedoka, službena zabilješka sačinjena je na temelju saznanja rahmetli Taiba Torlakovića o tome kako su izvjesni Suad i optuženi bili akteri spomenutog događaja.

Kopija službene zabilješke je nakon predočavanja uložena u sudski spis.

Branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin primijetio je kako je zabilješka sačinjena u prvom licu, te da je Torlaković nije potpisao.

Svjedok Čengić, trenutno uposlenik FMUP-a (viši istražitelj), u vrijeme kritičnog događaja zadesio se na Baščaršiji u svojstvu policajca pozornika.

On je ispričao kako je tog dana čuo nekoliko pucnjeva iz pravca ulice Danila Ilića, te da je, istovremeno, vidio jednu osobu koja je trčala s pištoljem u ruci niz ulicu Bravadžiluk, a potom skrenula u ulicu Halači, gdje joj se gubi trag.

Svjedok nije mogao precizirati o kojem se kalibru pištolja radilo, osim da se najvjerovatnije radilo o marki "crvena zastava". Također se nije mogao izjasniti niti o identitetu te osobe, s obzirom na protek vremena i dinamiku dešavanja.

Optužnica Delalića tereti da je sudjelovao u presretanju svatova porodica Gardović i Tambur na Baščaršiji 1. marta 1992. godine te da je u metežu koji je onda nastao pucao iz pištolja u pravcu Nikole Gardovića.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 14. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: