BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u predmetu "Božić i drugi"

FENA
Zaštićeni svjedok pod pseudonimom PW-2 opisao je danas u Sudu Bosne i Hercegovine kako su odvajani civili u Potočarima, te način na koji su tretirani muškarci zatočeni u Osnovnoj školi u Bratuncu, a radi se o događajima koji su uslijedili nakon ulaska srpskih vojnih formacija u Srebrenicu u julu 1995. godine.

Svjedočeći na suđenju Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću koji se terete za zločin protiv čovječnosti, njihov bivši kolega, pripadnik vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, potvrdio je identitet optuženih, opisujući dešavanja iz perioda na koji se odnose inkriminacije sadržane u optužnom aktu.

Svjedok je bio u ispred tadašnje baze UNPROFOR-a u Potočarima kada je vršeno odvajanje muškaraca Bošnjaka od žena i djece, a što je, prema njegovom kazivanju, uslijedilo ubrzo nakon što je na taj lokalitet stigao haški optuženik Ratko Mladić s pratnjom.

Naveo je kako su žene i djeca autobusima evakuirani prema Kladnju - teritoriji pod kontrolom Armije BiH, a muškarci prebačeni u Bratunac, gdje je i sam svjedok sudjelovao u "osiguravanju" vozila kojima su transportovani.

Svjedok je u direktnom ispitivanju potvrdio kako su autobusi i kamioni u kojima su muškarci prebačeni u Bratunac bili parkirani na putu ispred Osnovne škole "Vuk Karadžić", u kojoj je, također, vidio zatočene muškarce, koji su prethodno odvojeni od njihovih porodica.

Na tom lokalitetu je, prema svjedokovom iskazu, osim pripadnika Vojne policije bilo i civilnih policajaca, te veći broj pripadnika različitih vojnih formacija.

Svjedok je ispričao kako je vidio trojicu naoružanih srpskih vojnika kako su izveli pet ili šest muškaraca iz spomenute škole koji su ubrzo nakon toga pogubljeni na travnjaku ispred školske zgrade.

Nakon što je čuo pucanj, svjedok se uputio u tom pravcu i tamo vidio kolege (optužene) Zdravka Božića i Mladena Blagojevića s puškama "na gotovs".

Ujutro narednog dana svjedok je vidio pripadnike radnog voda koji su "skupljali ubijene Bošnjake na kamion".

Svjedoku su predočene fotografije na kojima je na insistiranje tužitelja Kwai Hong Ipa označio mjesta pogibije muškaraca na koje je pucano u školskom dvorištu, te poziciju dvojice optuženih.

Svjedok je ispričao kako je čuo da je Mladen Blagojević pucao iz mitraljeza "browinga" u pravcu školskih prostorija u kojima su bili zatočeni Bošnjaci.

Kako se u optužnici navodi, Božić, Blagojević, Zarić i Živanović su u noći između 13. i 14. jula 1995. stražarili, kontrolirali i osiguravali privremene pritvorske prostorije u OŠ u Bratuncu “koristeći silu i prijetnje kako bi držali u pritvoru između 2.000 i 3.000 Bošnjaka”.

Terete se, također, za sudjelovanje u ubistvima, premlaćivanju i okrutnom postupanju prema zatočenim civilima.