Učenici u klupama
8

Nastava u BPK-u Goražde počinje 3. septembra, pomoć socijalno ugroženim učenicima

Piše: E. A.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Nova školska godina na području BPK Goražde počinje 3. septembra, potvrdili su u Ministarstvu obrazovanja ovog kantona, gdje obavljaju posljednje pripreme za početak nove školske 2018/19. godine, a u skladu sa propisima koji regulišu oblast obrazovanja. Fokus je na udžbenicima, a dobra vijest za roditelje i učenike je da se mogu koristiti prošlogodišnji udžbenici.

"Nije došlo do promjena u odnosu na prethodnu godinu, tako da se mogu koristiti stari udžbenici, uz preporuku roditeljima da prije kupovine udžbenika obave konsultacije s nastavnicima", pojašnjava Amira Borovac, stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Pravo na besplatne udžbenike ove godine imat će samo jedan broj učenika petih razreda iz kategorije socijalno ugroženih porodica.

"Federalno ministarstvo obrazovanja dodijelilo je grant sredstva za nabavku udžbenika učenicima petih razreda koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Uzimajući u obzir da ministarstvo ove aktivnosti provodi putem javnog poziva koji je pri kraju, možemo reći da će ovo pravo ostvariti oko 70 učenika. Takođe, imamo jako puno udžbenika koji su na raspolaganju u školskim bibliotekama, jer smo u prethodnim godinama izdvajali značajna sredstva za njihovu nabavku, a učenici su imali obavezu da ih vrate i daju na dalju upotrebu", ističe Borovac.

Ona pojašnjava da su udžbenici za prvi razred poluprogramirani, te da uz udžbenik nije neophodno imati i radne sveske, a one po uputstvu ministarstva nisu obavezne ni za veće razrede. Roditeljima se sugeriše da ne kupuju ni sveske sa debelim koricama, kako bi se učenicima olakšala težina đačke torbe.