Zbog koronavirusa
30

Nastava u BPK Goražde nije obustavljena, Krizni štab će odluku donijeti sutra

E. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Krizni štab BPK za praćenje novog koronavirusa zabranio je javna okupljanja u ovom kantonu, a odluka o eventualnoj obustavi nastave u školama na području BPK Goražde bit će donešena sutra na novom sastanku kriznog štaba, potvrdila je Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba BPK Goražde.

Prema informacijama koje smo dobili od ministra za obrazovanje Armana Bešlije, nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona sutra će se odvijati se po redovnom rasporedu.

Odluku o prekidu nastave trebao bi na svom redovnom zasjedanju da donese Kantonalni krizni štab za praćenje korona virusa, prema preporuci koju je danas donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Kako nas je obavijestio ministar za socijalnu politiku Eniz Halilović, danas, pred kraj radnog vremena stigla je i zvanična preporuka Kriznog štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH o obustavljanju nastave na dvije sedmice zbog novonastale situacije u vezi širenja koronavirusa.

U ovom kantonu nema slučajeva zaraženih koron virusom, ali je kantonalni krizni štab za praćenje novog koronavirusa razmatrao aktuelnu situaciju te poduzeo određene mjere mjere i preporuke koje bi trebale doprinijeti prevenciji širenja zaraze na ovo područje.

"Prema naredbi Federalnog kriznog štaba imali smo preporuke da se sva javna okupljanja zabrane, odnosno odgode, tako da smo donijeli odluku za neka najavljena javna okupljanja na području našeg kantona. Takođe, dobili smo naredbu da se ljudi koji dolaze iz ugroženih područja stave pod zdravstveni nadzor, što je jako bitno. Do sada smo imali sedam takvih osoba od kojih je pet izašlo iz zdravstvenog nadzora odnosno 14-dnevne kućne izolacije I nisu imali simptome koronavirusa" , pojasnila je Bičo.

Ona je dodala da je obezbjeđen jedan dio testova te obavljena edukacija i nabavljen dio opreme za zdravstvene radnike. Obezbjeđena je i jedna prostorija koja će služiti kao izolatorij u slučaju pojave pacijenata sa simptomima koronavirusa

"Što se tiče opreme kojom raspolaže kantonalna bolnica i domovi zdravlja na području BPK riječ je o osnovnoj opremi koju koriste zdravstveni radnici čime ne možemo biti zadovoljni jer fali oprema kao što je mobilni RTG aparat za potrebe eventualno oboljelih od koronavirusa i s tim u vezi upućen je zahtjev prema federalnom kriznom štabu za pomoć u nabavci opreme. Vlada BPK je obezbjedila određena sredstva za potrebe kantonalnog Kriznog štaba i za nabavku nužne medicinske opreme", naglasio je Halilović

Vlada BPK spremna je izdvojiti dodatna sredstva za zdravstvene ustanove, u borbi protiv koronavirusa.