RS
0

Nastava odgođena u četiri škole

FENA
Za 113.118 osnovaca u 203 centralne i oko 580 područnih škola u Republici Srpskoj danas je počela nastava u novoj školskoj godini.

Nastava je zbog sanacije za sedam dana odgođena u četiri osovne škole u RS-u. Radi se o školama "Sveti Sava" u Modriči, "Jovan Dučić" u Zalužanima kod Banje Luke i OŠ "Veselin Masleša" u Foči, dok je u OŠ "Rudo" u Rudom odgođena nastava u jednoj smjeni.

U škole je danas krenulo 10.588 prvačića za koje je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a osiguralo besplatne udžbenike.

Resorno ministarstvo je ove godine prvi put besplatne udžbenike osiguralo i za 11.300 učenika drugog razreda.

Osnovne škole u RS-u u ovoj školskoj godini pohađa 1.842 manje učenika u odnosu na prošlu.

Nova školska godina počela je i za srednjoškolce, u ukupno 90 srednjih škola, od kojih su tri privatne i nalaze se u Banjoj Luci - Katolički školski centar, Srednja poslovna škola i Srednjoškolski centar "Apeiron".

Od ove školske godine udžbenici su skuplji za 23 posto, što je i značajno opterećenje za budžete roditelja.

Prvog školskog dana pojačano je i prisustvo policije u RS-u koja će biti prisutna u blizini svih obrazovnih ustanova i na putnim pravcima kojim će se kretati najveći broj školske djece.

Glavni zadatak je omogućavanje sugurnog kretanja djece, te kontroliranje vozača. Tokom septembra bit će pojačana aktivnost saobraćajne policije na terenu, posebno u urbanim zonama i blizini školskih objekata.