Još jedan videozapis
838

Nasilno hapšenje Nidžare Ahmetašević snimili i prolaznici

N. V.
Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević je uhapšena danas nakon što je snimala policajce dok pišu kazne za nepropisno parkiranje. Sve je sama snimila, ali i prolaznici.
Neko od prolaznika je uočio da se preko ulice dešava drama pa je uspio snimiti momenat hapšenja, i to upravo onaj dio kada je Ahmetašević prestala snimati jer joj je oduzet telefon.

Na videosnimku se vidi način na koji je policijski službenik postupio prema novinarki, kao i sam ulazak u policijsko vozilo.

Prije nekoliko sati ona je puštena iz pritvora, a njen advokat je kazao da će protiv policajaca biti pokrenute krivične prijave s obzirom na to da su, kako on smatra, prekoračili policijska ovlaštenja.

Iz Uprave policije KS je saopćeno da je protiv ovih policijskih službenika pokrenuta interna istraga, a o svemu se oglasio i ministar MUP-a Admir Katica.

On je kazao kako je, zbog pandemije, policija umorna i da se greške dešavaju, ali da će sve biti utvrđeno kroz disciplinski postupak. Najavio je i opremanje policajaca kamerama kako bi se poboljšao njihov rad.