Mubera Hodžić-Lemeš
0

"Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici je još tabu tema"

FENA
Nasilje nad ženama u muslimanskoj zajednici još uvijek je tabu tema, kazala je večeras za Fenu Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Fondacije lokalne demokratije.

Upravo iz tog razloga Ženski edukacijski centar "Nahla" organizirao je javnu tribinu o temi "Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici, šutnja - odobravanje - ignoriranje".

Hodžić-Lemeš je također istaknula da u Sigurnoj kući imaju višestruke povratke istih osoba, a najveći razlog tome je društveno neriješeno pitanje nasilja nad ženama.

Iako ova kuća u saradnji s Centrima za socijalni rad Kantona Sarajevo ima kontinuirano finansiranje što nije slučaj za ostale Sigurne kuće u Federaciji BiH.

"Žena ne dolazi u Sigurnu kuću zbog jednog šamara. Uglavnom su to višegodišnja brutalna premlaćivanja, a sve zbog šutnje i neodobravanja sredine u kojoj živi", istaknula je Hodžić-Lemeš i kazala da se to mora promijeniti i da nasilje mora preći iz privatnog u društveni problem.

Ovakve tribine su važne jer se često dešava da pojedinci tvrde da u muslimaskim porodicama nema nasilja jer to nije u vjerskom i kulturnom običaju Islama, međutim to je potpuno pogrešno.

"Naime 25 posto anketiranih udatih žena u Siriji kazalo je da je doživjelo nasilje od strane svog muža", kazala je u uvodnom izlaganju Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka.

Alispahić je i pojasnila da u BiH postoji tzv. balkanski sindrom koji se objašnjava time da je žena nemoćna i zavisna, a muškarac je agresivan i takvi stereotipi se moraju zaustaviti.