Javna debata u Sarajevu
0

Nasilje nad ženama nije problem samo siromašnih

FENA
Problem nasilja nad ženama ne pogađa samo ugrožene i siromašne kategorije. Prisutan je u svim društvima širom svijeta, ali protiv njega se moguće boriti, rečeno je danas na javnoj debati u Sarajevu povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Cilj ovog skupa je skrenuti pažnju na problem nasilja nad ženama u BiH te uporediti iskustva naše zemlje sa sličnim kontekstima u drugim zemljama.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab istaknula je da je nasilje nad ženama neprihvatljivo te da se mora osigurati da ono prestane. To je kršenje prava žena koje može dovesti do mentalnih posljedica i fizičkog bola, pojasnila je.

McNab je istaknula da UN ozbiljno shvata ovaj problem i apelira na vlade da osiguraju uvjete da bi došlo do suzbijanja ovog problema.

-Vlada BiH zajedno s gender centrima treba osigurati da ljudi postanu svjesni da ovaj problem postoji, ali da je moguće boriti se protiv njega, ustvrdila je McNab.

Predstavnica nevladine organizacije Medica iz Zenica Duška Andrić-Ružičić smatra da su problemi nasilja u porodici, nasilja nad ženama i djecom u BiH puno izraženiji nego što hoćemo to sebi priznati.

Prema istraživanju ove organizacije, još između 22 i 24 posto žena u BiH trpi spolno bazirano nasilje i specifično nasilje u partnerskim odnosima. Ovo je alarmantan broj, jer je to gotovo svaka peta žena, kazala je Andrić-Ružičić.

Ona naglašava da odgovor države na ovakve oblike nasilja nije adekvatan, a problem predstavlja i rascjepkanost države i nepostojanje jedinstvenog sistema zbrinjavanja.

Andrić-Ružičić smatra da BiH ima prilično dobar zakon u ovoj oblasti, ali da je nužna njegova puna primjena. Dodaje i da institucije u lancu zbrinjavanja rade rascjepkano, a da je situacija nešto bolja u gradovima gdje postoje skloništa.

Istaknuto je da država jako malo sredstava izdvaja za zaštitu žrtava od nasilja, te da je slična situacija i s izdvajanjem sredstava iz entitetskih i lokalnih budžeta.

U okviru javne debate prikazan je film "Crveni karton" iz serijala "Žene na prvoj liniji", koji se sastoji od sedam filmova od kojih svaki govori o različitom obliku nasilja nad ženama.

Film o austrijskom modelu, koji prikazuje jedan od načina borbe protiv nasilja u porodici, jako je sličan nekim modelima primijenjenim u BiH.

Skup je organiziran povodom kampanje generalnog sekretara UN-a u borbi protiv nasilja nad ženama u svim dijelovima svijeta. Svake godine se između 25. novembra i 10. decembra održava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.