Nehumani uslovi
425

Nasilje nad izbjeglicama na Balkanskoj ruti tema evropskih medija

S.H.P.
Foto: DW/D.Planert
Foto: DW/D.Planert
Izbjeglice i migranti koji se nalaze u Bosni i Hercegovini i dalje su tema pisanja štampe sa njemačkog govornog područja. Štampa prenosi i žalbe migranata zbog sve većeg nasilja hrvatske policije, piše Deutsche Welle.

"Smijali su se dok su nas tukli", naslov je teksta objavljenog u online izdanju magazina Spiegel autora Thorea Schrödera koji je boravio u Bihaću. "Da li Frontex (Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu) toleriše maltretiranje izbjeglica od strane lokalnih snaga sigurnosti? Kako nasilje sistemski funkcioniše, govore žrtve i humanitarci iz izbjegličkog centra u Bosni", piše u uvodu teksta.

Autor počinje tekst veoma slikovito: "Waqas podiže hlače i pokazuje natečene noge.

"Prvo su ih gazili, a kasnije uvrtali gležnjeve'", kaže 31-godišnjak koji je navodno samo nekoliko sati prije prošao kroz ruke hrvatskih policajaca. Njegov prijatelj Amir kaže da su ga policajci tukli i udarali po licu.

Prije nego što su iz Hrvatske prisilno vraćeni u BiH, izbjeglice iz Pakistana su morale provesti noć u šatoru: bez vode, hrane i toaleta, piše Deutsche Welle.

Schröder dalje prenosi riječi izbjeglica koji tvrde da su im oduzeti novac i mobilni telefoni, a da su njihovi ruksaci i sve što je u njima bilo, spaljeni.

Foto: DW/D.Planert
Foto: DW/D.Planert

"Tada su ih Hrvati vratili u Bosnu, protjerali iz EU, bez toga da su imali mogućnost da u Hrvatskoj podnesu azil. Takva ilegalna praksa je poznata kao tzv. Push-back", piše Spiegel Online.

Neviđeno nasilje

U tekstu se navodi da je putovanje izbjeglica i migranata iz južne Azije trajalo mjesecima, ali da nikada, kako kažu, nisu doživjeli tako veliko nasilje kao u Hrvatskoj.

"Hrvatska policija očito sistematski zlostavlja migrante, kako na granici, tako dijelom i unutrašnjosti zemlje. Na to ukazuje i opsežni izvještaj njemačke nevladine organizacije Border Violence Monitoring", piše Spiegel Online i podsjeća da je u ARD-ovom magazinu "Report Müchen" navedeno kako Frontex navodno dozvoljava povrede ljudskih prava od strane graničnih službi zemalja koje čuvaju vanjske granice EU.

Autor teksta dalje piše o migrantima koji se nalaze na bivšoj deponiji smeća Vučjak.

"Na Balkanskoj ruti je Bosna jedna vrsta grlića jedne flaše, a Vučjak je čep te flaše", piše autor teksta koji je u Vučjaku sreo njemačkog humanitarca i novinara Dirka

Planerta koji od polovine juna migrantima pruža osnovnu medicinsku pomoć.

„Prilikom posjete Bihaću, u ljeto ove godine, Planert je bio svjedok kako se izbjeglice transportuju na Vučjak. Od tada sakuplja donacije, kupuje lijekove, a ponekad i sam pruža medicinsku pomoć mada za to nije obučen. Pomagaću sve dok ne prestane patnja ljudi", kaže Planert i osvrćući se na nekad i teške povrede s kojim se on i njegovim tim svaki dan susreću, dodaje:

"Policajci za Evropu rade prljavi posao. Za njih je to takmičenje na kojem području će najbolje spriječiti prolazak izbjeglica".

Foto: DW/D.Planert
Foto: DW/D.Planert

"Bez obzira koga u Vučjaku pitate, svi govore o nasilju policajaca. To im je zabavno', kaže 23-godišnji Yusuf iz Islamabada i dodaje: "Smijali su se dok su nas tukli'. Yusef je skoro godinu dana zaglavljen u Bosni. U nekom trenutku će uspjeti doći do Italije. 'Zato što moram uspjeti', kaže Yusef", piše pored ostalog u tekstu koji je objavio Spiegel Online.

Napeta situacija u Bihaću

Migrantima na Balkanskoj ruti i napetoj situaciji u Bihaću se bavi i austrijski list "Die Presse" koji piše da Balkanska ruta nije skroz zatvorena. List piše da je više hiljada izbjeglica i migranata na putu od Turske preko Grčke prema centralnoj Evropi.

"Doduše znatno manje nego u jeku tzv. izbjegličke krize u jesen 2015. godine", piše Die Presse i prenosi riječi načelnika Bihaća Šuhreta Fazlića koji predbacuje hrvatskoj policiji da prilikom prisilnog povratka izbjeglica i migranata sve više prodire na teritoriju BiH.

"Organizacije za zaštitu ljudskih prava i UNHCR kritikuju hrvatske policajce da zlostavljaju i prisilno u BiH vraćaju izbjeglice i migrante koje vide blizu granice između BiH i Hrvatske. UNHCR navodi da se takvim radnjama krši međunarodno humanitarno pravo. Hrvatska zauzvrat tvrdi da se radi o vraćanju sa granice koje je u skladu sa zakonima EU."

Die Presse navodi da je novinar ovog lista prije nekoliko sedmica posjetio migrante na bivšoj deponiji smeća u blizini Bihaća. Tu su uglavnom ljudi iz Afganistana i Pakistana koji govore o nasilju ne samo na hrvatskoj granici.

"Izbjeglice koje napuste izbjeglički centar se u kolonama u njega prisilno vraćaju", piše Die Presse.

Die Presse navodi i podatak Ministarstva unutrašnjih poslova BiH da se u BiH trenutno nalazi 9.000 izbjeglica, uglavnom u izbjegličkim centrima u Bihaću.

"Većina u veoma teškim uvjetima čeka mogućnost da preko Hrvatske dođe na Zapad. Klasična Balkanska ruta od Grčke preko Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske prema centralnoj Evropi se od 2016. godine smatra zatvorenom. Međutim, od tada se etablirala alternativna ruta preko Bosne, Hrvatske i Slovenije, piše Die Presse.