Reakcija na suđenje
0

Naser Orić: Ratko Mladić je kukavica!

Klix.ba
Naser Orić
Naser Orić
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija da je ratni zločinac Ratko Mladić kukavica i da to potvrđuje i danas započeto suđenje tom bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.

"On još jednom pokazuje svoje pravo lice. Pravi ratnici i vojskovođe nikada nisu ubijali civile. Sada su svi vidjeli njegovo pravo lice. Taj čovjek je uvijek bio bolestan. Glumeći gospodara života i smrti, on je i u ratnim uvjetima sa sobom vodio kamermane i fotoreportere i govorio im šta da snimaju. Ponašao se kao da snima film. To što se sada izvlači na bolest, pokazuje da je on svjestan situacije u kojoj se nalazi. Kada je uhapšen znao je da će dobiti doživotnu robiju. Međutim, vjerovatno zna da ne može doživjeti kraj suđenja, pa mu je svejedno kako će suđenje teći. Zaista, i ja sumnjam da će on dočekati da mu sud odredi kaznu", izjavio je Orić danas za agenciju Anadolija.

Tokom opsade Srebrenice i nakon njenog pada Orić i njegovi saborci su se nadali da će Mladić jednog dana, ipak, doći pred sud svjetske pravde i javnosti.

"Vjerovali smo to zbog onog što su radili vojnici pod njegovom komandom.

Jer, taj čovjek nijednog momenta nije pokušao da zaštiti nejač, žene i djecu. Njegovi vojnicu su kršili Ženevske konvencije u svakom pogledu i bilo je očekivati da će odgovarati", zaključuje Orić.

Orić ističe da Mladićevo pojavljivanje u Haškom tribunalu jeste dio pravde za Srebrenicu. No, napominje kako konačne pravde za Srebrenicu još nema i da se to može vidjeti i na primjeru aktuelnih rasprava oko budućeg statusa tog grada i preživjelih žrtava genocida u njemu.