Općinski sud u Sarajevu
0

Naser Orić osuđen na dvije godine zatvora

Sarajevo-x.com
Nekadašnji ratni vojni komadant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić danas je u Općinskom sudu u Sarajevu prvostepenom presudom osuđen na dvije godine zatvora zbog nelegalnog nošenja oružja i municije, saznaje Sarajevo-x.com.

Za krivično djelo iznude i upućivanja prijetnji bračnom paru Okanović i Hodžić, Orić je proglašen nevinim.

Podsjećamo, Orić je optužen da je od supružnika Dževe Okanović i Seada Hodžića iznuđivao novac nakon što je ovaj bračni par od njega posudio 60.000 KM. Tužilaštvo je tokom suđenja nastojalo dokazati da je Orić sebi pribavio ličnu protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 167.000 KM, uz stalne prijetnje smrću Okanović i Hodžiću.

Obrazlažući presudu, sudija Amela Skrobo je navela da je tužilac dokazao da je Orić neovlašteno držao oružje, ali je oslobođen optužbe za krivično djelo iznude, jer nije dokazano da su po njegovom povratku iz Haškog tribunala bile ozbiljne prijetnje upućene supružnicima Dževi Okanović i Seadu Hodžiću da će ih likvidirati.

Ona je navela da je kao otežavajuću okolnost Sudsko vijeće prilikom donošenja presude uzelo u obzir da je pronađena veća količina oružja prilikom pretresa Orićevog stana u Sarajevu, vikendice u Olovu i u stanu u Tuzli.

Skrobo je navela da su kao olakšavajuće okolnosti što nije utvrđeno da je pronađeno oružje korišteno bilo gdje u BiH, da Orić ranije nije osuđivan, te da je kod njega utvrđen posttraumatski stresni sindrom.

Naseru Oriću će u vrijeme izdržavanja zatvorske kazne biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Nakon izricanja presude i odbrana i optužba su najavili žalbe.

Iako zadovoljna oslobađajućom presudom za iznudu, Orićeva braniteljica Vasvija Vidović najavila je žalbu na visinu kazne za neovlašteno posjedovanje oružja jer je smatra prestrogom.

Tužilac Mirsad Šehović je izrazio ogorčenje zbog činjenice da je Orić oslobođen optužbe za iznudu, ali je nezadovoljan i visnom kazne za djelo neovlaštenog držanja oružja, zbog čega će također uložiti žalbe.

Orića, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Haški tribunal je u julu prošle godine pravosnažno oslobodio optužbi za ratne zločine.