BiH
64

Naser Orić klanjao dženazu u Potočarima

Anadolija
Naser Orić
Naser Orić
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić prisustvovao je danas obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu 520 žrtava genocida u tom gradu, saznaje agencija Anadolija (AA).

Time se ispunila želja komandanta 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine da prisustvuje dženazi u Potočarima i isprati svoje najbliže rođake, komšije, prijatelje i saborce, one koji su stradali u srebreničkom genocidu.

Orić je u opširnom ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija u utorak izjavio da ima dvije želje. Prvu, da u Memorijalnom centru Potočari klanja dženazu članovima svoje porodice, saborcima i ostalim žrtvama genocida i, drugu, da povede 'Marš mira', kolonu koja se kreće "stazom smrti". Tom stazom su se jula 1995. godine izvlačili preživjeli Srebreničani, a u susret im je išao upravo komandant Orić sa svojim borcima.

Iako je 2006. godine pravosnažno oslobođen za ratne zločine nad Srbima u Podrinju, pravosudni organi u Republici Srpskoj i dalje vode svoju istragu protiv Orića za navodne ratne zločine.

Zbog toga je on izbjegavao da prelazi entitetsku granicu, bojeći se da bi mogao doživjeti sudbinu ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, generala Armije BiH Jovana Divjaka ili Ilije Jurišića, odnosno da bi mogao biti uhapšen i zatočen.

No, Orić je danas, ipak, odlučio biti u Potočarima.

U telefonskom razgovoru za AA Naser Orić je potvrdio da se nalazi u Srebrenici i da je po prvi put prisustvovao dženazi u Potočarima. Danas se oprostio od svojih rođaka i roditelja svoga bliskog prijatelja i saborca.

"Osjećam se kao da sam ponovo rođen. Miješaju se osjećanja sreće i tuge. Kada dođete ovdje u Potočare i vidite ovolike bijele nišane, tek tada čovjeku postane jasno šta su dušmani učinili ovom jadnom narodu. No, žalosno je, i to ovdje moram reći, da se bošnjački prvaci igraju sa bošnjačkim sudbinama. Trebaju svi doći ovdje, da vide ove bijele nišane. Ako propuste da zaštite Srebrenicu, ovi bijeli nišani u Potočarima će za deset godina biti crni. Ja mislim da im je to najbolja poruka", kazao je Orić za AA.

Pojasnio je da je želio da njegova posjeta Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bude nešto diskretnija.

"Nisam želio da kvarim protokol. Narod je, istina, tražio od mene da govorim. Ja to nisam hitio. Nisam htio da kvarim protokol i da me neko pogrešno shvati. Ovdje sam da klanjam dženazu mojim saborcima i prijateljima", kazao je Orić.

On je potvrdio da nije imao nikakvih problema sa organima vlasti Republike Srpske u Srebrenici:

"Ne, nisam imao nikakvih problema. Zašto? Ja sam slobodan građanin. A, s druge strane, vi znate srpsko mišljenje o meni... ", istakao je Orić.