BiH
0

Naselje Bojnik se priključuje na vodovodnu mrežu

FENA
Ugovor o izvođenju radova na izgradnji distributivne mreže za vodosnabdijevanje centralnog dijela naselja Bojnik u Mjesnoj zajednici "Dobroševići" potpisan je danas u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i Ahmed Boloban, direktor građevinske firme Bujice d.d. koja je izabrana za izvođača radova.

Vrijednost ugovora je nešto manja od 400.000 KM, a radovi bi trebali biti dovršeni u ovoj građevinskoj sezoni.

Realizacijom ovog projekta oko 125 domaćinstava u naselju Bojnik bit će priključeno na sistem gradske vodovodne mreže.

Projekt zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Efendić je rekao da je potpisan ugovor o realizaciji jednog dijela vodovodne mreže na području na kojem gradski sistem vodosnadbijevanja ranije nije postojao, a riječ je o naseljima Dobroševići i Bojnik.

"Već nekoliko godina Općina, zajedno s Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, provodi projekt izgradnje sistema vodosnabdijavnja na tim područjima. Do sada su izgrađena dva rezervoara, dovodni odnosno potisni cjevovod koji dovodi vodu do tih rezervoara i dvije pumpne stanice. Sada će biti dovršen rezervoar Donji Mihaljevići i priključene pumpne stanice na struju a dio ovog sistema vodosnadbijevanja već je pušten u funkciju", kazao je Efendić.

On je istakao da je prošla godina izgubljena kada je u pitanju vodosnadbijevanje za ovaj obuhvat, s obzirom na to da je radove trebalo izvoditi JKP "Vodovod i kanalizacija".

"Sredstva su bila rezervirana kroz budžet KS-a, ali ništa od toga nije realizirano. Zato smo s resornim ministarstvom dogovorili da ove godine idemo drugim sistemom, a to je da Općina provede proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača radova. Ne sumnjam da će ovaj dio biti završen onako kako je dogovoreno", naglasio je Efendić.

Dodao je da je Općina u proteklom periodu radila na poboljšanju vodosnabdijevanja lokalnih vodovoda, te ta naselja ovog ljeta nisu imala velikih problema s vodosnabdijevanjem, kao prethodnih godina.

Ahmed Boloban je rekao da je njegova firma spremna odmah izaći na teren, te ispoštovati rokove.

Izgradnja ove distributivne mreže predstavlja zadnju fazu izgradnje gradskog sistema vodosnabdijevanja naselja u obuhvatu Regulacionog plana Bojnik-Dobroševići, saopćeno je iz Pres-službe općine Novi Grad Sarajevo.