BiH
0

Naselja pod vodom nakon jučerašnje kiše

Dnevni avaz
Prve veće jesenje kiše poplavile su ilidžanska i novogradska naselja Osijek, Reljevo, Bojnik, Gladno Polje i Dobroševiće. Začepljeni i slabi odvodi, neočišćena riječna korita, nekvalitetni nasipi oko rijeka Miljacke i Bosne, slike su koje se iz godine u godinu ponavljaju u poplavljenim naseljima.

Među mještanima je zavladala panika jer su pragovi njihovih kuća bili pod vodom.

"Ne znam kako ih više nije stid, plavljenje i izlijevanje rijeka nije problem od jučer. Vlasti samo obećavaju, a ništa ne rade. Nastale štete sami uvijek saniramo i plaćamo. Premijeri, ministri i gradonačelnici su na suhom, a ja po hljeb u prodavnicu idem u ribarskim čizmama“, priča stanovnik Osjeka Salih Omeragić, a prenosi Dnevni avaz.

Voda iz Bosne jučer poslije podne izlila se u dvorište porodice Kalafet u Dobroševićima. "Najviše se bojim noću jer imam bolesno dijete. Šta ako voda blokira sve puteve prema gradu? Nadam se da nas neće i ovog puta čamcima izvlačiti iz naselja. Samo molim Boga da kiša ubrzo prestane“, istakla je Aida Kalfet.

Predstavnici civilne zaštite obje općine od ranih jutarnjih sati obilazili su kritična mjesta i pomagali mještanima da crpe vodu ispred kuća. "Kuće još nisu poplavljene. Ukoliko se vodostaj rijeka poveća, tokom noći ćemo morati iseliti nekoliko porodica iz Bojnika jer je tu najkritičnija situacija. Alarmantno je stanje i u Rajlovcu kod broja 55 i u Dobroševićkoj ulici od broja 128 do 132“, kazao je Ismet Burdžović, pomoćnik načelnika za Civilne poslove u Općini Novi Grad.

Prema riječima Senada Đape iz Civilne zaštite Općine Ilidža, sve ekipe i mašine bile su angažirane još od ranog jutra.

"S obzirom na to da je kiša padala bez prestanka, morali smo izaći na teren već u šest sati. Zbog opasnosti uvest ćemo i noćne dežure pa ćemo obilaziti kuće u Osjeku, Gladnom Polju i Doglodima jer je na tim mjestima najkritičnije“, rekao je Đapo.

Obilne padavine nisu zaobišle ni Ilijaš pa je jučer zabilježeno i nekoliko klizišta. Vozači i pješaci jedva su prolazili ulicama jer se voda izlila na kolovoz. Najteže je bilo u ulici Hašima Spahića kuda je tekla prava rijeka koja je iza sebe ostavljala naslage zemlje i kamena.