BiH
27

Naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići uskoro korisnici usluga "Sarajevogasa"

Klix.ba
Foto: Novigradsarajevo.ba
(Foto: Novigradsarajevo.ba)
Građani naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići kod Sarajeva uskoro će postati korisnici usluga "Sarajevogasa", rečeno je na današnjem potpisivanju Sporazuma o sufinansiranju nastavka izgradnje primarne distributivne gasne mreže u ovim naseljima, u dužini od 680 metara.

Sporazum o sufinansiranju završne faze izgradnje primarne distributivne gasne mreže u naseljima Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, potpisali su danas u zgradi Općine Novi Grad, općinski načelnik Semir Efendić, direktorica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) "Sarajevogas" Nihada Glamoč i izvršni direktor u "Sarajevogasu" Mehmedalija Sijarić.

Općina Novi grad Sarajevo u saradnji s KJKP "Sarajevogas" već treću godinu realizira projekat gasifikacije naselja u obuhvatu Mjesne zajednice "Dobroševići", teritorijalno najveće na području ove lokalne zajednice.

Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uvjeti za raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova nakon čega će se krenuti u izgradnju još oko 700 metara gasne mreže, na koju će biti priključena i škola u Dobroševićima.

Kada je u pitanju gasifikacija ovog dijela općine Novi Grad, načelnik Efendić je kazao da se radi o tehnički dosta složenom projektu, jer prolazi ispod korita rijeke Bosne i autoputa kroz Rajlovačko polje.

"'Sarajevogas" je izgradio stanicu iz koje će se gasom snabdijevati ovo područje i jedan dio distributivne mreže, a ostatak će se graditi nakon izbora izvođača radova u naredni mjesec. Očekujemo da ovaj posao bude završen u 2016. godini, tako da će veliko područje općine Novi Grad, koje nije imalo gasnu mrežu, za razliku od većine općine, imati dostupan gas kao energent. Za nas je veoma važno da ćemo i taj dio općine uvesti u gasni sistem", izjavio je načelnik Efendić.

Direktorica Glamoč kazala je ovom prilikom da je projekat započet krajem 2012. godine, te da je u protekle dvije faze izgrađena distributivna gasna mreža u dužini od 2.800 metara i postavljena regulaciona stanica. Polaganjem još 700 metara cjevovoda, ukupno će biti izgrađeno 3,5 kilometara distributivne mreže, čime će se steći uslovi za priključenje velikog broja stanovnika ovog područja na gasnu mrežu.

Korištenje ovog energenta ima pozitivan uticaj na ekologiju, a dovođenje gasa i u ova novogradska naselja, uz pristupačnu cijenu, sigurno će uticati na to da će se jedan broj građana odlučiti za korištenje gasa kao energenta.

Procijenjena vrijednost projekta je 188.194 KM, od čega Općina Novi Grad izdvaja 156.066 KM, a KJKP "Sarajevogas" 32.128 KM.